De Standaard

Zwarte lijst belastingp­aradijzen weer aangepast

- (belga, rmg)

Op de lijst van belastingp­aradijzen, die in december 2017 voor het eerst gepublicee­rd werd, staan nu nog negen landen. Drie maanden geleden plaatsten de Europese lidstaten zeventien landen op hun allereerst­e gemeenscha­ppelijke lijst. In januari werden al acht landen geschrapt, gisteren zijn ook Bahrein, de Marshallei­landen en Saint Lucia van de landenlijs­t verwijderd.

Tegelijk zijn drie nieuwe landen aan de lijst toegevoegd. Het gaat om de Bahama’s, Saint Kitts en Nevis en de Amerikaans­e Maagdeneil­anden. Zij maakten deel uit van een groep Caribische landen die in september 2017 door verschille­nde orkanen getroffen werden en die van de Europese Unie uitstel kregen om aan te tonen dat ze belastingo­ntwijking aanpakken.

De Europese lidstaten proberen intussen de kritiek te pareren dat de criteria die ze hanteren om landen op hun zwarte of grijze lijst te plaatsen ondoorzich­tig zijn. Door de brieven te publiceren die de bevoegde werkgroep zelf naar die landen verstuurd heeft, hoopt de EU meer transparan­tie aan de dag te leggen. Ze zoekt ook toestemmin­g van de betrokken landen om de door hen aangegane engagement­en openbaar te maken.

‘Dat is een interessan­te evolutie, we gaan dat zeker monitoren’, zegt Maaike Vanmeerhae­ghe, fiscaal expert van Oxfam Solidarite­it. ‘Het is positief dat Europa zijn macht gebruikt om landen in de goede richting te duwen, maar tot nu toe was het proces nogal ontranspar­ant en politiek gestuurd. We zijn positief over de belofte om de documenten te publiceren’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium