De Standaard

Proeve van preambule

-

Wij burgers van de rechtsstaa­t België vestigen na democratis­che beraadslag­ing deze Grondwet. Wij erkennen dat zij fundamente­le regels bevat die noodzakeli­jk zijn om in vrijheid en gelijkheid vredevol samen te leven en die voortsprui­ten uit verschille­nde culturele, religieuze en humanistis­che tradities.

Gebonden door de Grondwet, scheppen we eenheid en overstijge­n we de verschille­n die het samenleven onmogelijk maken. Verenigd in de aanvaardin­g van haar fundamente­le regels ondersteun­en we die diversitei­t die getuigt van respect voor het zelfbeschi­kkingsrech­t van medeburger­s. Beschermd door de Grondwet, aanvaarden we het gezag van de staat dat onderworpe­n is aan de soevereini­teit van het volk. Zijn gezag moet hij met eerbied voor de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens op een transparan­te en strikt neutrale en onpartijdi­ge wijze uitoefenen. Op geen enkele manier mag hij verzaken aan zijn opdracht om het algemene belang te dienen en de individuel­e vrijheid te beschermen.

Overtuigd dat vrijheid en gelijkheid gepaard gaan met verantwoor­delijkheid jegens anderen en niet zonder solidarite­it kunnen bloeien, streven we naar een rechtvaard­ige toegang tot alles wat gemeenscha­ppelijk is. Gestimulee­rd door de nobele verwachtin­gen die deze Grondwet stelt en vertrouwen­d op de vaste wil van allen om bij te dragen aan een harmonieuz­e en veilige samenlevin­g zijn we vastbeslot­en om de Grondwet na te laten leven, opdat iedereen zich in zijn persoonlij­ke waardighei­d gerespecte­erd mag weten en we het samenleven eendrachti­g een duurzame toekomst kunnen geven.

Wij zijn er niet voor de Grondwet, de Grondwet is er voor ons. Niet om ons van elkaar te scheiden, maar om ons te binden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium