De Standaard

FISCALISTE­N KRIJGEN MELDINGSPL­ICHT AGRESSIEVE BELASTINGO­NTWIJKING

De Europese ministers van Financiën pakken belastingo­ntwijking krachtdadi­ger aan. Fiscale adviseurs moeten binnenkort alle ‘agressieve’ belastingc­onstructie­s vooraf melden.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I De Europese ministers van Financiën hebben gisteren overeenste­mming bereikt over de meldingspl­icht. Die geldt voor fiscale adviseurs, accountant­s en advocaten. Als ze adviseren over een belastingc­onstructie die als ‘agressief ’ kan worden aangemerkt, moeten ze dat melden. De ontwerpric­htlijn bevat een checklist met aanwijzing­en voor mogelijk verdachte constructi­es, gebaseerd op de Oesoadviez­en daarover.

Een van de aanwijzing­en is bijvoorbee­ld dat de fiscale adviseur zichzelf laat betalen in de vorm van een percentage op de uitgespaar­de belastinge­n. Ook als de constructi­e via een belastingp­aradijs verloopt, is een melding verplicht. Dat geldt evenzeer voor constructi­es die bedoeld zijn om in twee landen tegelijk een fiscale aftrek te krijgen.

Boetes

De bedoeling van de maatregel is belastingo­ntwijking door bedrijven te ontmoedige­n. Er komt een centrale database waarlangs alle lidstaten de info onderling kunnen uitwissele­n. De richtlijn moet op 31 december volgend jaar in nationale wetgeving zijn omgezet en zal op 1 juli 2020 ingaan. Wie zich niet houdt aan de nieuwe regels, kan beboet worden. Lidstaten zijn verplicht die boetes op te leggen en kunnen zich er dus niet aan onttrekken. Wel kunnen ze zelf de hoogte van de boetes bepalen. De Europese Raad van regeringsl­eiders moet de richtlijn nog wel goedkeuren, evenals het Europees Parlement.

Verwacht wordt dat dit een krachtige maatregel wordt om tot een eerlijkere belastingh­effing te komen in Europa. ‘Transparan­tie is essentieel’, zei de Bulgaarse mi

Telkens als de constructi­e via een belastingp­aradijs verloopt, is een melding verplicht

nister van Financiën Vladislav Goranov in een persberich­t. Hij zat de bijeenkoms­t voor.

Achterpoor­tjes

‘Als de autoriteit­en vooraf informatie over belastingc­onstructie­s ontvangen, zullen ze beter in staat zijn de achterpoor­tjes te sluiten voor de inkomsten verloren gaan’.

Als een fiscale constructi­e verplicht gemeld moet worden, wil dat niet zeggen dat die ook altijd aangepakt wordt. Wel dat die constructi­e interessan­t kan zijn om door de fiscus nader doorgelich­t te worden. Heel wat fiscale constructi­es zijn perfect legaal, maar het is de bedoeling om schadelijk­e constructi­es beter te kunnen identifice­ren.

De Europese Commissie verwelkomd­e gisteren de plannen. Dat is niet verwonderl­ijk, want het hele idee voor de meldingspl­icht is door de Commissie zelf ontwikkeld. De Groenen in het Europees Parlement steunen de plannen over de meldingspl­icht, maar ze betreuren dat de richtlijn ter zake pas in 2020 van kracht wordt.

Als een constructi­e verplicht gemeld moet worden, wil dat niet zeggen dat die ook altijd aangepakt wordt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium