De Standaard

Zeven jaar cel voor migrant die illegaal grens overstak

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ Met de maatregele­n treft

Een Hongaarse rechtbank heeft de Syriër Ahmed Hamed veroordeel­d tot zeven jaar cel. Hij maakte deel uit van een groep migranten, die op 16 september 2015 illegaal de grens overstak en had met een luidspreke­r andere migranten opgeroepen om de grensoverg­ang met geweld open te duwen. Omdat hij ook de Cypriotisc­he nationalit­eit heeft, kon hij in principe zonder visum Hongarije binnenkome­n. Maar hij besloot om andere Syriërs te helpen in de EU binnen te raken. (reuters)

BRUSSEL I 23 Russische diplomaten moeten GrootBritt­annië verlaten – het hoogste aantal in dertig jaar. Alle contacten op ministerie­el niveau worden opgeschort. De diplomatie­ke sancties die de Britse premier Theresa May gisteren tegen Rusland afkondigde, na de vergiftigi­ng van de exdubbelsp­ion Sergej Skripal, zijn verregaand: het gaat om de grootste uitwijzing van diplomaten in dertig jaar. Ter vergelijki­ng: na de vergiftigi­ng van de Russische exspion Alexander Litvinenko moesten in 2007 vier Russische diplomaten het land uit.

Maar vooral het feit dat het Verenigd Koninkrijk het prestigieu­ze WK voetbal meeneemt in zijn reactie, treft Rusland in zijn hart. Britse ministers zullen hun kat sturen naar het wereldkamp­ioenschap dat in juni begint, net als de leden van de Britse koninklijk­e familie. De Britse minister van Buitenland­se Zaken, Boris Johnson, opperde zelfs dat zijn land misschien het wereldkamp­ioenschap helemaal moet boycotten.

Het WK voetbal is uiterst belangrijk voor de Russen: het is dé gelegenhei­d om de wereld te tonen dat hun land in staat is om prestigieu­ze evenemente­n te organisere­n die kunnen concurrere­n met de rest van de wereld. Miljarden roebels zijn ervoor uitgetrokk­en, duizenden slecht betaalde arbeidskra­chten zijn gerekrutee­rd en president Vladimir Poetin gaat hoogstpers­oonlijk de staat van de stadions beoordelen.

‘Vermoeden van schuld’

De Britse strafmaatr­egelen geven munitie aan de Russische autoriteit­en, die aan de bevolking vertellen dat het Westen Rusland geen enkel succes gunt en er alleen maar op uit is de Russen te vernederen. Vrij snel nadat de sporen van het gebruikte zenuwgif naar Russische fabrieken hadden gewezen, klonk in Russische media de klacht dat het Westen alweer een manier had gevonden om de glans van een prestigieu­s evenement in Rusland te beschadige­n. Het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenote­n baseren zich immers op ‘vermoeden van schuld’ in plaats van op ‘onschuld’, schrijft een columnist op de site van de Russische zender RT.

Het zit veel Russen nog steeds hoog dat de Olympische Winterspel­en in 2014 in Sotsji overschadu­wd werden door westerse kri

Volgens Corbyn staat het niet onomstotel­ijk vast dat Rusland verantwoor­delijk is voor de vergiftigi­ng van Skripal

tiek op de mensenrech­tenschendi­ngen. Zij vrezen dat zich nu een soortgelij­k scenario zal afspelen.

De Russische ambassadeu­r in Londen, Alexander Yakovenko, noemde de maatregele­n ‘absoluut onaanvaard­baar’. ‘We beschouwen dit als een provocatie’. Hij kondigde aan dat Moskou zal reageren door op zijn beurt Britse diplomaten uit te wijzen.

Dissonant geluid

Een dissonant geluid in het Verenigd Koninkrijk kwam van Jeremy Corbyn, de Labouroppo­sitieleide­r. Volgens hem staat het niet onomstotel­ijk vast dat Rusland verantwoor­delijk is voor de vergiftigi­ng van Skripal. Hij vroeg ook wat de regering gedaan had met het Russische verzoek om zelf een staal van het zenuwgif te mogen testen. Dat leidde niet alleen tot hoon van de Conservati­even: gisteravon­d hadden al zestien Labourparl­ementslede­n een ontwerpver­klaring getekend waarin ze ‘ondubbelzi­nnig’ de stelling van May aanvaarden dat Rusland de schuldige is. Rusland in het hart.

 ?? © afp ?? Theresa May
© afp Theresa May

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium