De Standaard

Geen woord te veel of te weinig

- DOMINIQUE DECKMYN

I k weet niet veel over zwarte gaten. Maar alles wat ik erover weet, weet ik van Stephen Hawking. Namelijk uit zijn heerlijke boek A brief history of time. Hawking gaf mij met dat boek het gevoel dat ik, en iedereen eigenlijk, de mysteries van het heelal kan begrijpen. Niet tot in de wiskundige details natuurlijk, maar wel in grote lijnen.

A brief history of time is geen wetenschap, het is populaire wetenschap. Men heeft Hawking verweten dat hij daar zijn tijd aan spendeerde – het ultieme bewijs dat hij niet écht tot de wetenschap­pelijke top behoorde. Maar wat voor topprestat­ie is het niet om het heelal te verklaren in woorden die u en ik begrijpen? Misschien win je daar de Nobelprijs Fysica niet mee – de discussie of hij die verdiende laat ik over aan specialist­en. Maar wat mij betreft had hij er een kunnen krijgen voor Literatuur. Andere schrijvers met een tien of honderd keer

Hawking zat niet op Twitter, maar in wezen is hij de allereerst­e en de allerbeste twitteraar

grotere output hebben hun lezers minder dicht gebracht bij tijdloze inzichten in het wezen van ons bestaan. En, wat tussen alle lofbetuigi­ngen een beetje vergeten raakt: Hawking was een meester van de taal.

Hawking zat niet op Twitter, maar in wezen is hij de allereerst­e en de allerbeste twitteraar: uren, dagen stil gepeins verpakte hij in zinnen die geen enkel overtollig woord bevatten. Ja, logisch, denkt u: de lettertjes moest hij één voor één op zijn computersc­herm toveren via die éne spier in zijn wang waar hij nog controle over had. Maar merk op dat hij niet schreef of sprak in telegramst­ijl – en dat is het onomstotel­ijke bewijs hoezeer deze man de taal moet hebben liefgehad. De taal die tenslotte zijn enige manier was om met de wereld te interagere­n.

Hawkings zinnen zijn nooit lang. Maar ze zijn ook nooit te kort: hij zocht en vond exact het juiste adjectief. Hij balde ontzettend veel denkwerk in één zin. Maar als er twee zinnen nodig waren om iets voor mensen met een normaal verstand begrijpeli­jk te maken, dan tikte hij ook die tweede zin moeizaam bij elkaar. Zo krijgt zijn taal een wonderlijk ritme. Een ritme dat voor mij volmaakt past bij de wonderen van het universum die hij beschrijft.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium