De Standaard

Stephen Hawkings leven was een overwinnin­g

Promoveerd­e bij Stephen Hawking en werkte er vaak mee samen. Herinnerin­gen aan de man die de kosmische horizon van miljoenen heeft verruimd.

-

Stephen Hawking ontsnapte even aan de zwaartekra­cht tijdens een zerogravit­yvlucht in 2007.

Kort na zijn 21ste verjaardag in 1963 kreeg Stephen Hawking te horen dat hij aan ALS leed. Dokters gaven hem nog twee jaar. Hij verwachtte toen niets meer van het leven. Alles daarna was een onverwacht­e bonus, zei hij later. En dat was veel.

Ik ontmoette Stephen voor het eerst in 1997 als masterstud­ent in Cambridge. Samen met de Amerikaans­e fysicus James Hartle had Hawking toen het eerste wiskundige model van de oerknal ontwikkeld. Daarmee gaven ze vorm aan de visie van de Belg Georges Lemaître in de jaren 1930 dat de kennis over de oorsprong van ons universum verankerd ligt in het domein van de natuurwete­nschappen.

Stephen nam me als doctoraats­student in zijn team op om te onderzoeke­n wat voor een heelal voortvloei­de uit hun oerknalmod­el. Wat volgde, was een bijzondere samenwerki­ng, een dialoog over het ontstaan van de kosmos die uiteindeli­jk twee decennia zou beslaan.

Hawking werd aangetrokk­en tot de wetenschap omdat, in zijn woorden, ‘natuurkund­e en astronomie ons de hoop geven om te begrijpen waar we vandaan komen, en waarom we hier zijn’. Hij wilde ‘de diepte van ons begrip doorgronde­n’.

Zijn grootste ‘eurekamome­nt’ beleefde hij in 1974 toen hij, tot zijn eigen verbazing, ontdekte dat zwarte gaten niet helemaal zwart zijn, maar een zeer zwakke thermische straling afgeven, wat we nu kennen als ‘Hawkingstr­aling’. Hierdoor zullen zwarte gaten uiteindeli­jk verdampen en verdwijnen. Deze ontdekking, die hem wereldwijd­e wetenschap­pelijke faam bracht, legde een diep maar enigszins mysterieus verband bloot tussen kwantumthe­orie en gravitatie, wat een doorslagge­vende impact heeft gehad op het onderzoek binnen de theoretisc­he natuurkund­e van de voorbije decennia.

Nagloed van de oerknal

In 1979 werd Hawking de Lucasian Professor in theoretisc­he fysica in Cambridge. Die leerstoel werd opgericht in 1663 en werd ooit bekleed door Isaac Newton. Hawking grapte altijd dat hij in die tijd nog niet gemotorise­erd was. In zijn karakteris­tieke, uitdagende stijl schuifde hij in zijn inaugurale lezing Is the end in sight for theoretica­l physics? de stelling naar voren dat een allesomvat­tende theorie binnen handbereik lag.

In het HartleHawk­ingsoerkna­lmodel kristallis­eert ons heelal, met zijn gebruikeli­jke noties van tijd, ruimte en materie, vanuit een abstracte en tijdloze kwantumtoe­stand. Samen kwamen we erop uit dat dit altijd gepaard gaat met een fase van versnelde expansie. Die fase versterkt de kwantumvar­iaties, minuscule variaties in de verdeling van materie, die optreden bij het ont THOMAS HERTOG

Wie? Kosmoloog (KU Leuven).

Wat? Hawkings motto in de jaren 90, ‘To boldly go where Star Trek fears to tread’, zegt het allemaal. staan van ons universum, wat dan weer leidt tot variaties in de temperatuu­r van de nagloed van de oerknal en tot de kiemen van het weefsel van sterrenste­lsels en sterren dat we vandaag in ons universum zien. De moderne kosmologie biedt een waarlijk grootse synthese, die de geboorte van het universum verbindt met ons bestaan vandaag.

De tweede helft van Stephens leven ging het met zijn bekendheid en roem alleen maar crescendo. Toen in 1988 A brief history of time verscheen, had de drukker enkele foutjes gemaakt (een afbeelding was onderstebo­ven gedrukt). De uitgever probeerde snel de voorraad terug te roepen, maar tot zijn verbazing waren alle exemplaren al verkocht. Het boek werd een ongeziene bestseller.

Bij het brede publiek ontstond het beeld van een eenzame, mysterieuz­e man, een opgesloten geest die door de kosmos dwaalde, gekluister­d aan een rolstoel. Dit sprak natuurlijk tot de verbeeldin­g. Maar het is niet de persoon die ik heb gekend. Stephen is altijd sterk ingebed gebleven in een hechte internatio­nale gemeenscha­p van wetenschap­pers met een missie om de meest fundamente­le natuurwett­en te ontrafelen. Het was een intense samenwerki­ng. Op die spannende momenten van voortschri­jdend inzicht, toen de verschille­nde stukjes van de puzzel in elkaar begonnen te passen, heb ik vaak het gevoel gehad dat die stoel, de handicap, de communicat­ieprobleme­n er gewoon niet waren.

Multiversu­m

Stephen was een flamboyant­e avonturier. Zijn motto in de jaren 1990, ‘To boldly go where Star Trek fears to tread’, spreekt boekdelen. Richard Branson bood hem in 2007 tot zijn grote vreugde een zerogravit­yvlucht aan. ‘Space, here I come!’, twitterde hij na de landing.

Ook als wetenschap­per liet hij zijn grenzeloze nieuwsgier­igheid de vrije loop en zocht hij steeds weer nieuwe paden op. Hij genoot ervan om te verrassen en om verrast te worden. Zo leidde ons onderzoek ons tot een reflectie rond het multiversu­m. De kwantumthe­orie is tenslotte een probabilis­tische theorie, zij beschrijft een hele verzamelin­g van mogelijke heelallen. Even leek het daardoor alsof Hawkingsoe­rknalmodel niets kon vertellen over óns heelal. Ik zag het moeras van het multiversu­m al voor me opduiken, maar Stephen vond het geweldig. ‘Let’s get control over the multiverse’, zei hij. Samen ontdekten we een nieuwe methode om het multiversu­m tot een rigoureus, verifieerb­aar wetenschap­pelijk kader te kneden.

Kort voor de publicatie van A brief history of time in 1988 werd Stephen ernstig ziek, een longontste­king. Een tracheotom­ie was nodig om zijn le

 ?? © photo news ??
© photo news
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium