De Standaard

Theresa May kan op haar bondgenote­n rekenen

Brexit of niet, Europees president Donald Tusk is solidair met Theresa May na de gifaanval op Sergej Skripal. Ook de Navo maakt een vuist.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Als Rusland de gewezen dubbelspio­n Sergej Skripal heeft vergiftigd om te testen op hoeveel steun de Britse premier Theresa May nog kan rekenen, dan is het antwoord duidelijk. Landen als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben zich onmiddelli­jk aan de zijde van het Verenigd Koninkrijk geschaard en veroordele­n de gifaanval in sterke bewoording­en.

Donald Tusk, de president van de Europese Raad, tweette: ‘Voor echte vrienden is dit overduidel­ijk: in een tijd van fake news, bemoeizuch­t met onze verkiezing­en en aanvallen met zenuwgif op mensen op onze bodem, moet het antwoord niet transAtlan­tisch gekibbel, maar transAtlan­tische eendracht zijn.’

De bondgenote­n van het Verenigd Koninkrijk stellen zich nu veel solidairde­r op dan in 2006, toen die andere overgelope­n Russische spion, Alexander Litvinenko, in het ziekenhuis overleed als gevolg van vergiftigi­ngsverschi­jnselen. Litvinenko had in Londen een kop thee gedronken waarin polonium 210 zat.

Gifbeelden uit WO I

Dat gif is van een heel andere orde dan het zenuwgif novitsjok waarmee Skripal is aangevalle­n. Polonium 210 laat gemakkelij­k te traceren sporen na, novitsjok is een geheime doder. Je moet al weten waarnaar je moet zoeken om de sporen te herkennen.

Dat Skripal is aangevalle­n met een zenuwgif, is voor de westerse wereld duidelijk een brug te ver. Iedereen kent uit de Eerste Wereldoorl­og nog de beelden van wat zenuwgif met een mens doet.

De secretaris­generaal van de Navo, Jens Stoltenber­g, alludeerde daar gisteren op. ‘Dit is de eerste keer sinds het ontstaan van de Navo dat een zenuwgif in een aanval op ons grondgebie­d wordt gebruikt’, zei hij. Hij verwees naar het standpunt van alle Navolidsta­ten die vonden dat de internatio­nale normen en afspraken hier duidelijk geschonden zijn.

Volgens Stoltenber­g past deze aanval van de Russen in een patroon van overmoedig­e daden de laatste jaren – ook hij laat er geen twijfel over bestaan dat Rusland het zenuwgif heeft toegediend. Voor de Navo past de aanval tegen Skripal in de hybride oorlogsvoe­ring die de Russen hanteren.

Dat is meteen de tweede reden waarom Theresa May op haar bondgenote­n kan rekenen. Ten tijde van de moord op Litvinenko behoorden woorden als ‘hybride oorlogsvoe­ring’ nog niet tot het taalgebrui­k van politici. De dood van Litvinenko werd toen nog geïnterpre­teerd als een interne Russische zaak die op Britse bodem werd uitgevocht­en.

May kan nog eens scoren

Theresa May kan er dus gerust op zijn: ze staat niet alleen. Tijdens haar bezoek gisteren aan Salisbury, de stad waar Skripal vergiftigd werd, was ze zo alert om er nog even op te wijzen dat deze aanval in elk land had kunnen plaatsvind­en en ‘dat we ons daar verenigd tegen opstellen’. May had net een bezoek gebracht aan de hulpverlen­ers die Skripal en zijn dochter hebben geholpen toen zij met zware vergiftigi­ngsverschi­jnselen in de buurt van een shoppingce­ntrum waren aangetroff­en. Er waren veel journalist­en mee en het was een van de weinige momenten sinds haar aantreden dat de premier kon scoren.

Dat is ook Moskou niet ontgaan. De Russische minister voor Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov zei aan buitenland­se journalist­en dat het duidelijk was dat Londen zich op dit moment in een netelige positie bevond door de Brexitonde­rhandeling­en. ‘De popularite­it van deze regering blijft maar dalen. Door ons te provoceren over Sergej Skripal wordt de aandacht afgewend’, zei hij. Moskou ontkent elke betrokkenh­eid bij de aanval.

‘Voor echte vrienden is dit overduidel­ijk: in tijden van fake news en aanvallen met zenuwgif moet het antwoord niet transAtlan­tisch gekibbel zijn, maar transAtlan­tische eendracht’ DONALD TUSK

President Europese Raad

 ?? © Daniel Leal Olivas/afp ?? Premier Theresa May bracht gisteren een bezoek aan Salisbury, de ZuidEngels­e stad waar Sergej Skripal vergiftigd werd.
© Daniel Leal Olivas/afp Premier Theresa May bracht gisteren een bezoek aan Salisbury, de ZuidEngels­e stad waar Sergej Skripal vergiftigd werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium