De Standaard

Scholen zorgen goed voor onze kinderen. Maar volstaat dat?

Oog voor diversitei­t, stimuleren van taal, doelgerich­t werken … De Vlaamse scholen hebben nog heel wat werkpunten.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

De Stan

BRUSSEL I Zorgen scholen en leerkracht­en goed voor hun leerlingen? Met die vraag hebben 28 onderwijsi­nspecteurs 339 klaslokale­n in heel Vlaanderen aangedaan. Het antwoord op die vraag kon De Standaard al inkijken. En dat is niet onverdeeld positief. ‘Veel scholen zitten duidelijk op het goede spoor. De vraag is echter of dit volstaat, met het oog op de uitdaging waar scholen momenteel voorstaan’, valt te lezen in het eindrappor­t.

Inspecteur­generaal Lieven Viaene merkt op dat er verschille­n zijn tussen de scholen onderling, maar dat er wel één constante is: het basisonder­wijs scoort systematis­ch beter dan de eerste graad van het secundair onderwijs. Het kleuterond­erwijs moet meer werken rond zelfreflec­tie en taalstimul­ering, het lager onderwijs aan interactie­f en betekenisv­ol leren.

In het middelbaar onderwijs zijn doelgerich­t werken en adequate feedback voor verbeterin­g vatbaar. Niet onbelangri­jk: het onderwijs afstemmen op de verschille­n tussen de leerlingen blijkt een heikel karwei te zijn. ‘Er wordt nog te vaak vanuit een stoornis geredeneer­d, terwijl alle leerlingen divers zijn en die diversitei­t ons onderwijs ten goede komt.’

Stevig in het leven

Beterschap is op komst. Dat belooft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) toch. Gisteren keurde de commissie Onderwijs het nieuwe decreet voor leerlingen­begeleidin­g goed. Die wordt veel belangrijk­er voor scholen en ze kunnen er ook op afgerekend worden.

Crevits: ‘Aandacht voor de studiekeuz­e, het leerproces, het welbevinde­n en de gezondheid is cruciaal, zodat elke jongere een kwalificat­ie behaalt en stevig in het leven staat. Met dit nieuwe decreet beklemtone­n we het belang van een doordacht beleid in elke school. Kwaliteits­volle leerlingen­begeleidin­g wordt voortaan een erkennings­voorwaarde.’

HILDE CREVITS

Vlaams minister van Onderwijs

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium