De Standaard

Daar heb je de toekomst al

-

vond alles voortduren­d ‘gewéééldig’ en sprak haar gasten toe als was ze een kleuterjuf.

Het idee is best origineel en ambitieus – het is dan ook een aangekocht idee, je zult het altijd zien. Gewone mensen, die iets ongewoons hadden meegemaakt en om die reden een ongewoon plan hadden opgevat, mochten een jaar geleden in een studiodeco­r dat plan uit de doeken doen. Daarna liepen ze door een deur de studio uit, door presentatr­ice Cath Luyten nagewuifd met een vrolijk ‘tot over een jaar’. Twee seconden later, maar eigenlijk een jaar later, ongeveer nu dus, kwamen ze door een andere deur weer hetzelfde studiodeco­r binnen en vertelden ze wat er van die plannen in huis was gekomen.

Om die vreemde tijdreis nog wat vreemder te maken droeg Cath Luyten op beide tijdstippe­n precies dezelfde kleren en hetzelfde kapsel (en voldoende makeup), zodat je aan haar niet kon zien dat er een jaar was verstreken. Het leek alsof ze met een teletijdma­chine heen en weer flitste in de tijd, terwijl de gewone mensen er na een jaar wel een jaar ouder uitzagen. Hier hing verdorie television­ele magie in de lucht.

Maar dat duurde niet lang. Vandaag over een jaar had een ontroeren de voltreffer kunnen zijn, maar het is een sentimente­le sof geworden. Dat komt deels door de keuze van de ‘onderwerpe­n’, als we dat zo oneerbiedi­g mogen uitdrukken. Een jongen die bij een ongeluk hersenscha­de had opgelo pen en niet meer kon praten, wilde weer leren praten. Een meisje wier va der kort na haar geboorte stierf, wou net als hij de Mont Ventoux beklimmen. Een jonge vrouw die stottert, wou over een jaar … niet meer stotteren? Nee, ze wou een lief. Een kinderloos stel, tot slot, wou drie Colombiaan­se koters adopteren.

Het lukte natuurlijk allemaal, be halve dat lief – maar de jonge vrouw stotterde een jaar later merkelijk minder. Goed nieuws, maar alles werd ons op zo’n hijgerigem­otionele toon door de strot geramd, dat we begonnen te verlangen naar iets wat slecht afliep.

Dat is de verdienste van tijdreizig­ster Cath Luyten, die haar beste selfieduck­face bovenhaald­e, alles voortduren­d ‘gewéééldig’ vond, haar gasten toesprak als was ze een kleuterjuf, en alleen nonvragen stelde. ‘Hoe hard ben je nu veranderd?’, vroeg ze aan de jongen die weer kon praten (hoe hem dat was gelukt, hoefden we kennelijk niet te weten). ‘Wat heb je allemaal gedacht?’, wou ze horen van het meisje dat de Ventoux op was gereden. ‘Als je alleen komt te vallen met een baby, wat doet dat met je?’, wierp ze de moeder van het meisje toe. En aan het stel met drie hyperactie­ve adoptiekin­djes: ‘Goh, ik heb daar toch wel vraagjes over, hoor.’

U kunt nooit raden naar welk jaar we Cath Luyten gisteren wilden terugflits­en. Eén tip: het was niet 2017.

Dit had een ontroerend­e voltreffer kunnen zijn, maar het is een sentimente­le sof geworden

Vandaag over een jaar. 20.40 uur op Eén.

 ?? © Joost Joossen ?? Cath Luyten
© Joost Joossen Cath Luyten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium