De Standaard

Gehavend Zeebrugge?

DE DRUK VAN DE NIEUWE SLUIS

-

ZEEBRUGGE I Een enkele zwarte vlag wappert in de Zeebrugse stati onswijk. Het is Johan Michels die ze uitgehange­n heeft. Hij is er al lerminst over te spreken dat de Vlaamse regering de huidige klei ne en totaal verouderde Visartslui­s als beste keuze naar voren schuift voor de bouw van een nieuwe zeesluis. ‘Dat er hier een nieuwe grote zeesluis nodig is, betwist niemand. Maar het is onbegrijpe­lijk dat er dan gekozen wordt voor een loca tie pal in het dorp.’

Michels is pessimisti­sch ge stemd over de toekomst van de wijken rondom de haven. ‘Ze gaan leeglopen. Op termijn is hier een tweede Doel in de maak.’ Hij ver wijst naar de manier waarop de voorbije decennia het Scheldedor­p bij de Antwerpse haven teloor is gegaan.

Uiteengeva­llen

Michels is met zijn zwarte vlag zowat de enige die in het straat beeld kleur durft te bekennen. Maar her en der is achter de gevels de ingehouden woede voelbaar. Zoals bij Hugo en Dieter D’Hoedt van de scheepswer­f Gardec. Goed voor 80 werknemers, en gelegen in de onmiddelli­jke buurt van de plek waar de nieuwe zeesluis zou ko men. Vader en zoon hebben al een brief in de bus gekregen dat een deel van de bedrijfste­rreinen ‘mogelijk’ wordt onteigend voor de zeesluis.

‘Ik wil eerst wat meer zicht krij gen op het dossier, maar als het niet anders kan, zullen we op onze rechten staan’, verzekert zaakvoer der Hugo D’Hoedt. ‘En we zijn niet de enigen die er zo over denken’, voegt hij eraan toe.

Wat vader en zoon D’Hoedt, maar ook heel wat anderen, bijzon der dwars zit: de beslissing van Vlaamse regering staat haaks op een van de belangrijk­ste besluiten van een recente studie om Zee bruggedorp met zijn vierduizen­d inwoners te revitalise­ren. Een van de grote problemen is dat door de uitbouw van de haven het dorp uit eengevalle­n is in vier woonbuur ten. Het zeer drukke havenverke­er werpt barrières op tussen de wij ken en bedreigt de leefbaarhe­id. In het rapport ‘Toekomst Zeebrugge vandaag en morgen’, dat nog maar dateert van september vorig jaar, stond zwart op wit dat de bouw van een nieuwe zeesluis op de plaats van de huidige Visartslui­s het slechtst mogelijke scenario was voor de leefbaarhe­id van het dorp.

De conclusie van Hugo D’Hoedt is snoeihard. De grote bedrijven in het havengebie­d hebben er volgens hem alles aan gedaan om te lobbyen tegen de betere locaties voor de zeesluis in de haven zelf, zoals in het Verbinding­sdok, en voor een plek buiten het eigenlijke havengebie­d. Met succes, stelt hij vast. ‘Het is totaal oneerlijk. Al de lusten zijn voor de grote bedrijven, terwijl al de ongemakken voor de bevolking en een reeks kmo’s zijn.’

Vader en zoon zijn er rotsvast van overtuigd dat de huidige locatie de leefbaarhe­id van het dorp zwaar zal hypotheker­en. ‘De mensen beseffen niet wat hun te wachten staat. Ze zullen geconfront­eerd worden met voortduren­de geluidsove­rlast van de scheepsmot­oren en de rook uit de schoorsten­en die over het dorp trekt’.

Drukkerij

Bij Olivier en Robert Verstraete overheerst een gevoel van gelatenhei­d. Nog geen 24 uur nadat de Vlaamse regering op 2 maart de knoop had doorgehakt over de beste plek voor de nieuwe zeesluis, stak er al een brief van de Vlaamse overheid in de bus. Met als boodschap dat hun een onteigenin­g boven het hoofd hangt. Olivier heeft daar op het gelijkvloe­rs een drukkerij. Een van de weinige kmo’s die Zeebrugged­orp nog rijk is. Vader Robert woont boven de zaak.

‘Onze familie woont hier al sinds 1901 en baat al 92 jaar een drukkerij uit, waarvan de laatste 50 jaar bij de Visartslui­s. Het is een verschrikk­ing om dan van de ene op de andere dag zo’n brief te krijgen’. Verstraete is een naam als een klok in Zeebrugge. De vader van Robert is de enige Zeebruggen­aar die het sinds de fusie van 1976 tot schepen van de stad Brugge heeft geschopt. ‘Het is een historisch­e blunder, maar we zullen het moeten ondergaan. We willen niet geklasseer­d worden als degenen die de haven stokken in de wielen willen steken’, vertellen vader en zoon Verstraete.

Hendrik Vermeulen, de plaatselij­ke voorzitter van Unizo, stelt dat zijn organisati­e net als Hugo D’Hoedt voorstande­r was van de aanleg van de sluis in het havengebie­d zelf. Maar nu de Vlaamse regering een andere locatie naar voren schuift, komt het erop aan ‘het leed zo veel mogelijk te verzach

ten’. ‘Dat het project ook de aanleg van een nieuwe verkeerswe­g omvat om het huidige drukke vrachtverk­eer uit de dorpskom te halen, is positief.’ Maar hij vindt het tegelijk de verantwoor­delijkheid van de Vlaamse overheid om de getroffen kmo’s een degelijk alternatie­f aan te bieden.

Heel wat Zeebruggen­aren vragen zich echter af of de toekomst van hun dorp niet in gevaar komt door de aanleg van zo’n sluis midden in het dorp. De aanleg vergt zeker tien jaar, kregen ze donderdag te horen tijdens een infonamidd­ag in het lokale gemeenscha­pshuis. Vijfhonder­d inwoners waren pre sent. De schrik voor de impact van de werken op het leefklimaa­t in het dorp en op de waarde van hun woningen, is zeer groot.

De doembeelde­n van de aanleg van de vorige zeesluis, de Vandammesl­uis, zijn nog op het netvlies gebrand, verzekert Patrick D’Hondt, een van de buurtambas­sadeurs van Zeebrugge. ‘Ik woonde toen zelf in die buurt. Heel wat woningen in het dorp werden toen zwaar beschadigd.’

Over de aanleg van de nieuwe verkeerswe­g die het dorp moet ontlasten, zijn de meningen ook verdeeld. De kritiek is dat het een halfslacht­ige oplossing is, die de bewoners maar gedeelteli­jk gaat verlossen van de verkeersov­erlast. De weg wordt maar gedeelteli­jk in een tunnel gestopt. De Visartkeuz­e haalt al de slechtste punten voor leefbaarhe­id en nautische toegang. Met een volledige tunnel zou ze ook veel slechter uit de kostenbate­nanalyse te voorschijn zijn gekomen, luidt het. Terwijl net het kostenplaa­tje, samen met het beperkte aantal van 35 onteigenin­gen, de doorslag heeft gegeven bij de Vlaamse regering.

‘Het is een historisch­e blunder, maar we zullen het moeten ondergaan’

ROBERT EN OLIVIER VERSTRAETE

Zeebruggen­aren

 ?? © Fred Debrock ?? De haven heeft een zware invloed op de leefbaarhe­id van het dorp Zeebrugge.
© Fred Debrock De haven heeft een zware invloed op de leefbaarhe­id van het dorp Zeebrugge.
 ?? © Fred Debrock ?? Een binnenvaar­tschip in de Brugse Stadsvaart.
© Fred Debrock Een binnenvaar­tschip in de Brugse Stadsvaart.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium