De Standaard

DE KIEZER IS DE AUTO BEU

- RUBEN MOOIJMAN

De grote verdienste van de Gemeentemo­nitor is dat er geen twijfel meer mogelijk is over het electorale draagvlak voor een ander verkeersbe­leid. Als het over zijn directe woonomgevi­ng gaat, is het verkeer bekommerni­s nummer één van de Vlaming. Vóór zwerfvuil, onveilighe­id of de hoeveelhei­d groen.

De resultaten van de enquête zijn ontluister­end. Veel ondervraag­den klagen over onaangepas­te snelheid, lawaai en sluipverke­er. Slechts een op de drie respondent­en vindt dat kinderen zich zelfstandi­g en veilig door het verkeer kunnen verplaatse­n. Zo wordt de verkeersov­erlast een vicieuze cirkel: hoe meer kinderen met de auto naar school vervoerd worden, hoe drukker het verkeer, hoe meer lawaai en hoe talrijker de verstopte sluiproute­s.

Voor zover de lokale beleidsmak­ers er nog niet van overtuigd waren, laten de resultaten van de Gemeentemo­nitor zien dat er eigenlijk maar één beleidsopt­ie is: het autoverkee­r ontmoedige­n en het fiets en voetganger­sverkeer ruim baan geven. Maar net daar ontbreekt het aan, blijkt ook uit de resultaten. ‘De staat van de fiets en voetpaden is voor veel inwoners een knelpunt’, meldt de monitor. Van de stadsbewon­ers is daar maar een derde tevreden over.

De tijd dat kiezers bij gemeentera­adsverkiez­ingen te paaien waren met bredere wegen of meer parkeergel­egenheid, lijken definitief voorbij. Wat kiezers willen, zijn goede fietspaden, meer zones30 en veilige kruispunte­n.

Gelukkig zijn de meeste lokale overheden daar intussen van overtuigd. De tijd dat de auto ruim baan kreeg in de steden, ligt achter ons. Er is een en ander aan het bewegen. Toch kan het geen kwaad nog een tandje bij te steken. De Vlaming vraagt om die tempoversn­elling van het beleid, blijkt uit de monitor. Op te veel plaatsen in Vlaanderen zijn de fietser en de voetganger nog steeds het ondergesch­oven kindje. Het inspireren­de fietsbelei­d van Kopenhagen kan als voorbeeld dienen: de fiets is de norm en de auto wordt beschouwd als een te mijden vervoersmi­ddel, alleen aan te wenden als het echt niet anders kan.

Natuurlijk zijn het niet alleen de lokale overheden die daarvoor zorg moeten dragen. Ook de Vlaamse en federale overheid kunnen veel doen. Hier is een mentalitei­tswijzigin­g misschien nog wel veel meer gewenst. De traagheid waarmee zwarte punten worden aangepakt en de halfslacht­ige manier waarop de salariswag­ens worden ontmoedigd, spreken boekdelen.

Er is eigenlijk maar één beleidsopt­ie: geef het fietsen voetganger­sverkeer ruim baan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium