De Standaard

De man die op tijd naar links of rechts keek

Marc Van Peel (68) sluit eind dit jaar zijn politieke carrière af. Ambitieuze CD&Vjongeren stonden al even aan zijn deurklink te morrelen.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

ANTWERPEN I Zelf spuide hij graag wat mist. Steeds gaf hij aan dat hij er nog graag een termijn bijdeed. ‘Ik wilde mijn afscheid niet te vroeg bekendmake­n, ik had geen zin om als een lame duck door het leven te gaan. Maar ik wil in schoonheid eindigen’, zegt Marc Van Peel aan De Standaard. De huidige Antwerpse havenschep­en figureert in oktober niet op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. ‘Mocht ik als lijstduwer verkozen raken, zou het toch weer kriebelen. Op het vlak van stemmen maakt het ook geen verschil’, grijnst hij. Na een politieke carrière van dertig jaar komt het pensioen in zicht.

De beslissing dateert van enkele weken geleden, maar raakte gisteren bekend toen CD&V haar jongerenka­ndidaten voorstelde. Van Peel heeft als schepen heel wat jaren op de teller. Twee jaar geleden viel daarover binnen de partij wat misbaar te horen. De generatiew­issel verliep in Antwerpen niet optimaal, jongeren kregen geen kans. Uiteindeli­jk moest Kris Peeters uit Puurs als lijsttrekk­er worden geïmportee­rd.

Daarom zit er wat symboliek in het feit dat Orry Van de Wauwer Van Peels plek inneemt. Van de Wauwer staat bekend als een talent en zetelt sinds de zomer in het Vlaams Parlement. Als hij verkozen raakt, trekt hij zeker niet naar het college. Die plaatsen zijn voorbehoud­en voor Caroline Bastiaens (2) en Nahima Lanjri (3). Peeters (1) stapt alleen als burgemeest­er in het volgende stadsbestu­ur.

Reis rond de wereld

De aankondigi­ng komt op een mooi moment. Begin deze maand werd het Havenbedri­jf uitgeroepe­n tot ‘Overheidso­rganisatie van het jaar’. Vorige week bekroonde de Mipimbeurs in Cannes het Havenhuis als best refurbishe­d building. Maar Van Peel spreekt toch van een ‘drastische beslissing’. Hij doet zijn job erg graag.

Een havenschep­en reist de wereld rond. Dat kwam Van Peel niet slecht uit. Als burgemeest­er trekt Bart De Wever alle aandacht naar zich toe, CD&V heeft het niet makkelijk. Onlangs kwam de stoom uit de oren van Peeters en Bastiaens, toen De Wever de islam vergeleek met een karikatura­le sekte. De twee politici reageerden verbolgen, maar wilden publiek geen olie op het vuur gieten. De christende­mocraten versterkte­n zo de perceptie dat ze in de coalitie geen verschil maken.

Zes jaar geleden had De Wever haast alles te danken aan Van Peel. In 2012 trok CD&V in kartel met de SP.A naar de kiezer (Stadsparti­j). De NVAvoorzit­ter kon niet anders dan met de Stadsparti­j een coalitie maken. Maar onhandighe­id bij de SP.A en handigheid bij Van Peel deden het kartel stranden. De Wever kon zo zijn droom, een coalitie zonder socialiste­n, realiseren. Critici zetten Van Peel toen weg als een onbetrouwb­are Raspoetin, zeker omdat hij een (hilarisch) campagnefi­lmpje had gemaakt tegen De Wever.

Verkiezing­en, een noodzakeli­jk kwaad

Enig cynisme is Van Peel niet vreemd. Op een heerlijke manier relativeer­t hij de eigen persoon en de tegenstand­er, al laat hij zich niet ringeloren. Maar de schepen kent zijn plaats, hij weet dat de NVA de sterkste partij is. Als historicus beseft hij dat een machtswiss­el geen kwaad kan. En als rasechte CD&V’er weet hij dat een centrumpar­tij soms naar links en soms naar rechts moet kijken. In Antwerpen kijkt de partij momenteel naar rechts.

Een stemmentre­kker is Van Peel nooit geweest. Tijdens een interview bekende hij ooit dat hij verkiezing­en meer als een noodzakeli­jk kwaad zag. In Brussel brak hij geen potten, al kroonde JeanLuc Dehaene hem op een blauwe maandag tot voorzitter, nadat Johan Van Hecke op de loop was gegaan. Het was de tijd dat CD&V zich nog onaantastb­aar voelde en steevast de ministerpr­esident en de premier leverde. Besmet kippenvoer stuurde de partij in 1999 de oppositie in, voor het eerst in veertig jaar.

Die ervaring tekende Van Peel. Hij begreep dat zijn rol was uitgespeel­d. Een schepenman­daat in Antwerpen werd een toevluchts­oord. Daar excelleerd­e hij als overlever. Zelfs de Visacrisis, die in 2003 het hele college naar huis stuurde, deerde hem niet. Maar tegen de voortschri­jdende tijd bleek geen kruid gewassen.

In Antwerpen excelleerd­e Van Peel als overlever. Zelfs de Visacrisis deerde hem niet

 ?? © Jimmy Kets ?? ‘Ik wilde mijn afscheid niet te vroeg bekendmake­n,’ zegt Marc Van Peel, ‘ik had geen zin om als een lame duck door het leven te gaan.’
© Jimmy Kets ‘Ik wilde mijn afscheid niet te vroeg bekendmake­n,’ zegt Marc Van Peel, ‘ik had geen zin om als een lame duck door het leven te gaan.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium