De Standaard

Simultane huiszoekin­gen naar collectie Toporovski

Vier kunsthande­laars en de afstammeli­ng van een kunstenaar hebben een klacht ingediend en zo een gerechteli­jk onderzoek in gang gezet.

- VAN ONZE REDACTEUR GEERT SELS

Acht weken lang keek de politie van aan de zijlijn toe op de commotie over de 26 bruiklenen Russische avantgarde­kunst in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK). Specialist­en hadden die in deze krant ‘hoogst twijfelach­tig’ genoemd (DS 15 januari). Gisteren nam de gerechteli­jke politie van OostVlaand­eren het initiatief: onderzoeke­rs vielen simultaan op verschille­nde adressen in België binnen.

Op ten minste vier plaatsen vonden er huiszoekin­gen plaats. Het onderzoek in het MSK zelf lekte al snel na de middag uit. Daar werden computers verzegeld en documenten opgevraagd. Directrice Catherine de Zegher werd ondervraag­d. De bewuste bruiklenen bleken al die tijd in het museum gebleven. Toen de stad Gent op 21 februari de bruikleeno­vereenkoms­t beëindigde, kon eigenaar Igor Toporovski opnieuw over zijn eigendom beschikken. Maar de werken bleven dus ook nadien in het museumdepo­t. Die ruimte is gisteren door de politie verzegeld.

Ook bij de Toporovski’s

Volgens onze informatie was er gisteren ook een huiszoekin­g in de privéwonin­g van het echtpaar Toporovski in Brussel. Alleen al in hun woonkamer hangen er evenveel kunstwerke­n als in het MSK. Voor ons interview had de eigenaar ons werken van Kandinsky, Malevitsj, Rozanova, Exter, Larionov en Popova getoond.

Om het onderzoek niet te schaden, geeft het parket van Gent nog geen details over de acties. Zo communicee­rt het niet over de andere locaties die onderzocht werden of over eventuele arrestatie­s. Het is niet bekend welke documentat­ie of schilderij­en er in beslag genomen zijn. Ook over het aantal manschappe­n dat bij de actie is ingezet, is niks gezegd.

Echt of niet

Het dossierTop­orovski is nu dus in een gerechteli­jke fase terechtgek­omen. Volgens het parket van Gent draait het onderzoek om de echtheid van de 26 bruiklenen die in het MSK geëxposeer­d werden. In een interview met deze krant zei Igor Toporovski dat zijn collectie uit zowat vijfhonder­d stukken bestaat, overwegend grote schilderij­en.

Het gerechteli­jk onderzoek komt er na een klacht. Advocatenb­ureau SQ bevestigt dat zijn cliënten een klacht hebben ingediend met burgerlijk­e partijstel­ling. Het gaat om vier internatio­nale kunsthande­laars, die zeggen schade te ondervinde­n omdat de kunstmarkt verstoord is door de gebeurteni­ssen. Ze onderteken­den de open brief die in deze krant verscheen en die de commotie inleidde.

Bij deze vier voegde zich een afstammeli­ng van een Russische avantgarde­kunstenaar van wie in Gent diverse kunstwerke­n getoond werden. Deze persoon geldt als de intellectu­ele behoeder van de artistieke nalatensch­ap.

Ernst & Young geklopt

Het dossier is in handen van de onderzoeks­rechter in Gent. Met de inval in het MSK klopt die de auditeurs van Ernst & Young. Die werden vorige week door de stad Gent aangeduid om een audit te doen naar de werking van het museum. Vandaag was een eerste overleg gepland tussen het auditburea­u en de stad Gent om over de aanpak te overleggen.

Het MSK heeft altijd volgehoude­n dat het de bruiklenen zorgvuldig gescreend heeft, vooraleer ze in huis te halen. Een audit moest uitwijzen of het museum de geijkte regels en de gebruikeli­jke referentie­praktijken inzake bruiklenen gevolgd had.

MSKdirectr­ice Catherine de Zegher is sinds begin deze maand tijdelijk geschorst, nadat ze twee externe experten had opgevoerd, die bij nader inzien geen onderzoek op de bruiklenen hadden gedaan.

De advocaat van Igor Toporovski reageerde gisteren niet op onze telefonisc­he oproep.

Museumdepo­t, waarin bruiklenen bewaard bleven, is door politie verzegeld

 ?? © stichting Dieleghem ?? De kunstwerke­n van de bewuste tentoonste­lling bleken nog altijd in het museumdepo­t aanwezig.
© stichting Dieleghem De kunstwerke­n van de bewuste tentoonste­lling bleken nog altijd in het museumdepo­t aanwezig.
 ?? © ldb ?? Igor Toporovski.
© ldb Igor Toporovski.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium