De Standaard

Word duurzaam zonder nadenken

-

In de campagne

vragen organisati­es en consumente­n dat supermarkt­en ons zouden helpen duurzamere keuzes te maken. Kunnen supermarkt­en dat? En hoe dan?

zaamheid kunnen slim en subtiel zijn. ‘Ik zou het bijvoorbee­ld logisch vinden als supermarkt­en systematis­ch vlees in kleinere porties zouden verkopen. Het kan ook werken om duurzaam en gezond samen naar voren te schuiven: veel duurzamere keuzes zijn tegelijk gezonder en spreken op die manier misschien meer aan.’

Bied foute keuzes gewoon niet aan

Het is niet evident voor supermarkt­en om in onderlinge samenspraa­k producten te weren die ethisch niet voldoen: dat zou gevoelig liggen bij de mededingin­gsautorite­iten. Maar het gebeurt wel dat één supermarkt zich profileert door een product te schrappen en dat de andere volgen. Zo kun je al jaren geen kooieieren meer kopen in de grote supermarkt­en en is vis met een duurzaamhe­idskeurmer­k normaler geworden dan vis zonder.

Verwar ons minder

Zou het niet makkelijk zijn als supermarkt­en één keurmerk invoerden voor alles wat duurzaam is? Albert Heijn probeerde het in 2009 met zijn label Puur & Eerlijk, maar kreeg kritiek omdat het een vrijblijve­nde noemer was voor erg diverse producten – van varkens met een speelgoedj­e tot fairtradec­hocolade. Het werd afgevoerd.

Om gezonde keuzes te stimuleren zijn zulke vereenvoud­igde labels populairde­r – het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbee­ld een verkeersli­chticoontj­e op verpakking­en – maar hun effect is (nog) niet duidelijk. Ook in België wordt aan zo’n gezondheid­ssignalisa­tie gewerkt, zegt Dominique Michel van handelsfed­eratie Comeos. ‘Wij geloven dat consumente­n volwassen genoeg zijn om te kiezen volgens hun prioriteit­en – duurzaamhe­id, gewicht verliezen ... – maar willen daarbij wel informatie bieden.’

‘Ik zou het logisch vinden als supermarkt­en systematis­ch vlees in kleinere porties zouden gaan verkopen’

TIM SMITS KU Leuven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium