De Standaard

Een dier houden? Alleen als u een diploma hebt

- VAN ONZE REDACTRICE MYRTE DE DECKER

Een examen afleggen hoeft niet. Maar wie in Wallonië binnenkort geen document meer kan voorleggen, kan geen dier meer kopen. Zo wil het gewest dierenmish­andeling tegengaan.

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (NVA) is niet de enige die in de aanloop naar de verkiezing­en inzet op dieren. Zijn Waalse tegenhange­r, Carlo Di Antonio (CDH), stelt donderdag een code voor dierenwelz­ijn voor. Daarin staat een resem voorstelle­n die het welzijn van dieren moeten garanderen. Het opmerkelij­kste: wie een dier wil houden, zal over een diploma moeten beschikken. Op die manier wil Di Antonio dierenbeul­en sneller bestraffen.

Maar de Walen hoeven niet in een collectiev­e studeerkra­mp te schieten: het diploma wordt zonder examen uitgereikt. Iedereen ouder dan 18 jaar kan het getuigschr­ift gratis afhalen. Het diploma zal wel worden ingetrokke­n, als iemand een inbreuk pleegt op het dierenwelz­ijn, bijvoorbee­ld door verwaarloz­ing. Een officiële dierenwelz­ijnsinspec­teur zal daarop toezien. En wie geen diploma kan voorleggen, zal geen dier meer kunnen aankopen. Bij een eerste overtredin­g wordt het diploma ingetrokke­n voor een periode van een maand tot drie jaar. Bij recidivist­en kan de intrekking definitief zijn. Die beslissing zullen de inspecteur­s nemen in samenspraa­k met de burgemeest­ers en de politie.

Strengere straffen in Vlaanderen

‘We steunen elke maatregel die het dierenwelz­ijn verhoogt’, reageert Michel Vandenbosc­h, de voorzitter van de dierenrech­tenorganis­atie Gaia. ‘Deze maatregel toont opnieuw dat het draagvlak voor dierenwelz­ijn toeneemt, ook bij politici. Maar het mag geen Wie een vrijgeleid­e zijn om dierenbeul­en niet langer voor de rechtbank te brengen. Als het een louter administra­tieve sanctie wordt, is de maatregel een lege doos.’

Ook minister Weyts vindt principiee­l dat sommige mensen geen dieren zouden mogen houden als ze daartoe mentaal of financieel niet in staat zijn. ‘Maar dit is juridisch wel een wankele constructi­e, eentje met grote gaten’, aldus de minister. ‘Als vaders vergunning wordt ingetrokke­n, kan moeder of zoon nog altijd een dier aankopen. En als dat niet lukt, wipt men vanuit Wallonië gewoon even de grens over.’

In Vlaanderen zet Weyts in op strengere straffen voor recidivist­en. De maximumstr­af voor wie een dier herhaaldel­ijk mishandelt of ernstig verwaarloo­st, verdrievou­digt tot achttien maanden celstraf. ‘Wie niet horen wil, zal voelen’, aldus Weyts. ‘Zeker wie bij herhaling betrapt wordt. Als het aan mij ligt, gaan die mensen naar de gevangenis.’ kan zijn – gratis – diploma verliezen.

‘Dit is een constructi­e met grote gaten. Wordt vaders vergunning ingetrokke­n, kan moeder nog altijd een dier kopen’

BEN WEYTSV (NVA)

Vlaams minister van Dierenwelz­ijn

 ??  ?? inbreuk pleegt op het dierenwelz­ijn,
inbreuk pleegt op het dierenwelz­ijn,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium