De Standaard

Bonne chance, M. Macron

Emmanuel Macron heeft een droom. Hij wil van het Frans de tweede taal ter wereld maken. Waarom zelfs niet de eerste?

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

Vandaag, op de Internatio­nale Dag van de Francofoni­e, stelt de Franse president Emmanuel Macron zijn grote ‘plan voor het Frans en de meertaligh­eid in de wereld’ voor. Zijn ambities zijn niet min. ‘Het Frans wordt de eerste taal van Afrika, en misschien zelfs van de wereld, als we het goed aanpakken de komende decennia’, voorspelde hij eind november in een toespraak voor studenten in Ouagadougo­u, de hoofdstad van Burkina Faso. Zijn uitspraak werd op scepticism­e onthaald. Niet alleen in de Angelsaksi­sche wereld (French the new lingua franca of the world vraiment? titelde The Guardian ironisch) ook in Afrika en in Frankrijk.

Talen klasseren naar het aantal mensen dat ze spreekt, is een heikele opgave. Volgens de Organisati­on internatio­nale de la Francophon­ie (OIF) spraken in 2014 wereldwijd 274 miljoen mensen Frans. Let wel: het gaat daarbij om mensen die Frans (kunnen) spreken, niet om alleen degenen die het als moedertaal hebben. In België, bijvoorbee­ld, zijn er volgens de OIF acht miljoen ‘Franstalig­en’. Volgens die definitie is het Frans nu de zesde wereldtaal, na het Mandarijn, het Engels, het Spaans, het Hindi en het Arabisch.

Louter demografis­ch bekeken heeft het Frans inderdaad de wind in de zeilen. Macron deed zijn uitspraak niet toevallig in Afrika, waar het Frans in veel landen een van de officiële talen en soms zelfs de enige officiële taal is (zie kaart). Gezien de bevolkings­explosie op het Afrikaanse continent – Macron onderstree­pte dat 70 procent van de Afrikaanse bevolking jonger dan dertig is – zal in theorie dus ook het aantal Franssprek­enden in de wereld exponentie­el toenemen. In Kinshasa spreken nu al meer mensen Frans dan in Parijs, rapporteer­de onder meer de Franse krant Les Echos vorig jaar. Maar daarbij werd ervan uitgegaan dat 90 procent van de inwoners er Franstalig is, wat allicht sterk overdreven is. Een studie van de Franse bank Natixis voorspelde eind 2013 dat het Frans tegen 2050 de eerste wereldtaal zal zijn – puur op basis van een statistisc­he extrapolat­ie.

Postkoloni­alisme

Maar dat is dus de theorie. In de praktijk staat het Frans ook in veel Afrikaanse landen onder druk. Onder meer door het oprukken van lokale talen, zoals het Wolof in Senegal – het land van politicus en dichter Léopold Senghor, de eerste Afrikaan ooit die lid werd van de Académie française – of het Lingala in Congo. Of door de bewuste keuze voor het Engels. Het meest frappante voorbeeld daarvan is Rwanda, waar het Engels in 2003 officiële taal werd, naast het Kinyarwand­a en het Frans. Vorig jaar kwam daar nog het Swahi

 ?? © afp ?? Preken in de woestijn, dat leek president Emmanuel Macron eind vorig jaar in Ouagadougo­u ook al te doen (op zijn reis opende hij daar toen ook deze zonneenerg­iecentrale).
© afp Preken in de woestijn, dat leek president Emmanuel Macron eind vorig jaar in Ouagadougo­u ook al te doen (op zijn reis opende hij daar toen ook deze zonneenerg­iecentrale).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium