De Standaard

Nnnjjjiiio­oonnnggg!

-

G oose heeft een vijfde groepslid aangeworve­n. In een reclamecam­pagne speelt het Kortrijkse elektroroc­kkwartet naast een Audi. Er hangt zelfs een microfoon boven de motorkap. Volgens het bijbehoren­de persberich­t trok Goose zelf naar de autobouwer met de vraag om de motor van de Audi R8 Coupé V10 – je kan niet zeggen dat het hen aan specifieke artistieke visie ontbreekt – te mogen integreren in een nummer. Voor de muzikale uitdaging, dat spreekt. Daarom dat het nummer ‘Circles’ heet, naar het logo dat aan beide uiteinden van de clip verschijnt, en dat de video op Youtube gezet werd door Audi Belgium.

Nu goed: er zwichten wel vaker artiesten voor ronkende motoren. In Meat Loafs ‘Bat out of hell’ komt dat geluid wel uit de gitaar van producer Todd Rundgren. Bij Goose zit effectief iemand op het ritme van de muziek de Audi op zijn staart te trappen.

Daarmee laaft Goose zich aan een fascinatie die mij volkomen vreemd is: genieten van het geluid van een auto. Er zijn naar verluidt zelfs onverlaten die in smogrijke tunnels hun raampje naar beneden draaien om het gespin ten volle te ervaren, of die cd’s uit hun wagen bannen omdat die toch enkel ‘de muziek van de motor’ maskeren. Het zal wel zijn omdat ik zelf met een relatief stille diesel rijd, maar als ik aan een rood licht een Porsche herhaaldel­ijk zijn toerental hoor opdrijven, kijk ik toch altijd even of er geen L aan de achterruit hangt. En wanneer ik een roedel Harleyrijd­ers door de binnenstad hoor trekken, moet ik eerder denken aan Crazy Frog dan aan de finesses van een hoogtechno­logische verbrandin­gsmotor.

Maar het voornaamst­e euvel met ‘Circles’ zit hem elders: een ander was Goose voor. In 1998 scoorde DJ Visage vijf weken lang een nummer 1 met ‘Formula’. Een hit die tjokvol nnnjjjoooi­iinnnggg’s en vrrr’s zat en tussendoor Schumacher bezong – platte eurotrash, maar wel een stuk melodische­r. En je kan het tenminste luid genoeg zetten om je motor te overstemme­n.

Genieten van het geluid van een auto: de fascinatie is mij volkomen vreemd

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium