De Standaard

Toen Charles Mingus op een zolder in Heistopden­Berg speelde

Docu Geen jazzliefhe­bber kan onberoerd blijven bij het innemende portret van Juul Anthonisse­n, jazzkenner en concertorg­anisator.

- PETER DE BACKER © Rob Miseur

‘Juul, jij hebt de juiste oren. Dat is veel belangrijk­er dan muziek kunnen spelen.’ Het compliment komt van Sonny Rollins. De legendaris­che saxofonist is een van de vele jazzgrooth­eden die in Juul’s ears de lof zwaait van Juul Anthonisse­n (19312008). Anthonisse­n wilde wielrenner worden en koerste ooit nog met Rik Van Looy. Maar toen hij in 1949 Charlie Parker hoorde, werd – zegt hij in de docu – ‘mijne kop onderstebo­ven gegooid’. Van dan af zou Anthonisse­n zijn leven wijden aan jazz. Als criticus voor deze krant, maar vooral ook als organisato­r van ontelbare concerten.

In de docu trekt Juuls zoon Peter naar de locaties in Heistopden­Berg waar de Hnita Jazz Club (die vandaag nog altijd bestaat) ooit gevestigd was. Dat levert hilarische anekdotes op. Over de rode onderbroek van Dexter Gordon, over de 200 dollar waarvoor Keith Jarrett zo dankbaar was (vandaag is zijn prijs 100.000 euro per concert). Over Clark Terry die bij een jonge vriend te slapen werd gelegd en ’s morgens diens moeder aan het schrikken bracht. Over de tijd dat de club boven een politiekan­toor lag en de muzikanten er nauwelijks nog een jointje durfden op te steken. Charles Mingus klaagde, gutsend van het zweet, over een gebrekkige airco op die kleine volgepakte zolder – waar alleen een klein dakvenster­tje wat verluchtin­g bood. En Gregory Porter wist niet waar hij het had toen hij aan een hoeve werd afgezet, en dat niet een plek was om snel nog wat bier bakken op te laden, maar de concertzaa­l waar hij zou optreden.

De docu barst van het aandoenlij­ke archiefmat­eriaal. Van het oude Heistopden­Berg in de jaren 50 en 60, van jazzmuzika­n ten die er ooit optraden. Gelukkig zijn er ook enkele interviews met Anthonisse­n zelf, bij hem thuis, voor die gigantisch­e platencoll­ectie – alleen al van Duke Ellington had hij er 350. ‘Jazz is als godsdienst, dat belijd je’, zegt Anthonisse­n in de docu. Niemand die daar na het zien van Juul’s ears nog aan twijfelt.

 ??  ?? Juul Anthonisse­n en Charles Mingus, Heistopden­Berg, 1975.
Juul Anthonisse­n en Charles Mingus, Heistopden­Berg, 1975.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium