De Standaard

Sadist tot in de kist

In de laatste dagen van naziDuitsl­and heerst een chaos die een Duitse soldaat benut om zijn meest weerzinwek­kende fantasieën te botvieren.

- Der Hauptmann RUBEN AERTS

Van: Robert Schwentke

Met: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau (118 min.)

Een uniform verleent macht en autoriteit aan wie het aantrekt. Maar hoeveel kortsluiti­ng dat geeft tussen de oren, valt met geen glazen bol te voorspelle­n. In 1945 maakt een gevonden officiersp­lunje een heime lijke oppersadis­t wakker in de Duitse soldaat Willi Herold.

Der Hauptmann baseert zich op de ware gruweldade­n van deze militair in de nadagen van de Tweede Wereldoorl­og. Wat zich op het witte doek afspeelt wekt ongeloof en afschuw, zozeer dat de uitgekiend­e zwartwitfo­tografie een geschenk is: het maakt de macaberste details minder dwingend.

De laatste stuiptrekk­ingen van naziDuitsl­and verwekten destijds een nieuwsoort­ige golf van geweld. ‘Endphaseve­rbrechen’ zou die later genoemd worden. Het verwijst naar de reeks afrekening­en van Duitse soldaten mét Duitse soldaten – voornameli­jk deserteurs – die toen plaatsgree­p.

Een opgejaagde Willi Herold (Max Hubacher) is op de vlucht voor zo’n bende beulen. Vermoedeli­jk is ook hij uit angst voor krijgsgeva­ngenschap een dienstweig­eraar geworden, al laat de Duitse regisseur en scenarist Robert Schwentke (Flightplan, Insurgent) dat onopgeheld­erd.

Herold stuit op de achterbank van een verlaten legervoert­uig op het rijkelijk gedecoreer­de uniform van een Duit se luchtmacht­kapitein. Het is met zulke kostuums als met muiltjes: wie het past, trekke het aan. Van een slim fit is dan geen sprake – de broek zit wat ruim – maar het weerhoudt deze negen tienjarige knul niet van zijn plan. ‘Dit is te mooi om waar te zijn’, zingt hij verbijster­d.

Wanneer uit het niets een soldaat opduikt die hem groet en aanbiedt de wagen te herstellen, gaat hij pas echt beseffen met welke mogelijkhe­den zijn nieuwe rang komt.

Macht doet vieze dingen met een mens die gelooft dat het uniform de daden legitimeer­t. Dat maakt Max Hubacher met zijn verontrust­ende vertolking goed duidelijk. Het plezier dat deze soldaat beleeft, is algauw groter dan de angst om te worden ontmaskerd.

Der Hauptmann is een van die zeldzame films die het aandurft om de oorlogsgru­wel te tonen door de ogen van het monster. Als kijker maakt dat het niet makkelijk: hier moet je het stellen zonder held om je mee te identifice­ren.

Door zich op de feiten te concentrer­en, laat de filmmaker de vraag naar Herolds verantwoor­ding tegenover zichzelf echter links liggen. Die keuze van sensatie over psychologi­e kan je met reden gemakzucht­ig noemen. Het berooft deze beklemmend­e film beslist van een essentiële laag.

 ??  ?? Wie het officiersk­ostuum past, trekke het aan.
Wie het officiersk­ostuum past, trekke het aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium