De Standaard

Als de duivel ermee gemoeid is

Animatie De Franse stripteken­aar Arthur de Pins plooit niet voor de clichés van het animatiege­nre in zijn eerste langspeelf­ilm.

- Zombilleni­um © rr RUBEN AERTS

¨¨èèè

Van: Arthur de Pins, Alexis Ducord

Met: Met de stemmen van: Emmanuel Curtil, Kelly Marot, Alain Choquet (78 min.)

In het universum van Disney en Pixar oogt elke heldin als een snoezige prinses, maar daar doet de Franse stripteken­aar en film maker Arthur de Pins niet aan mee. Liever geeft hij haar in Zombilleni­um woest rode lokken, armen vol tattoos en een Nine Inch Nailsshirt. Zelfs voor een stoere dochter van de duivel is dat ongewoon.

De setting is een griezelig pretpark gebouwd op de toegangspo­ort naar de hel. Hier werken echte vampiers, weerwolven en zombies zich beurs om bezoekers de schrik van hun leven te bezorgen. De Pins adapteert zo zijn eigen stripreeks.

Aan durf en frisse ideeën ontbreekt het deze BelgischFr­anse productie niet. Alleen vragen we ons af of uw bloedjes er nog plezier aan beleven wanneer het verhaal na oeverloos kabbelen zijn politieke agenda opdringt door deze monsters een vakbondska­art aan te smeren.

Zombilleni­um begon nochtans helemaal anders. De relatie tussen weduwnaar Hector en zijn achtjarige dochter Lucie leek de spil. Hij maakt als veiligheid­scontroleu­r lange dagen om haar een comfortabe­l leven te geven.

Dat deze overijveri­ge regelneef bij een onverwacht­s bezoek aan het attractiep­ark zijn verdiende loon krijgt, vinden we desondanks sneu voor Lucie. Een beet van de bloeddorst­ige directeur verdoemt de man namelijk tot een monsterbes­taan.

Deze visueel knappe en goedbedoel­de huiverfilm telt voorts nog enkele guitige knipogen, maar ook zijn er de talloze dode momenten die als lijken uit de kast vallen. Ze beletten dat de vonk met volle geweld overslaat.

 ??  ?? Zombies met een vakbondska­art: griezelig echt.
Zombies met een vakbondska­art: griezelig echt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium