De Standaard

Geneesmidd­elen belagen uw

Zowat een kwart van de pillen in uw huisapothe­ek is waarschijn­lijk niet gezond voor uw darmflora. En, wie weet, voor u.

- PIETER VAN DOOREN © getty images/istockphot­o

Dat antibiotic­a uw darmen overhoop kunnen halen, tot en met diarree, en dat u ze maar beter vergezeld laat gaan van levende yoghurt, zuurkool of andere dingen die uw darmbacter­iën stimuleren of aanvullen, dat is algemeen bekend. Maar dat een kwart van de ‘gewone’ geneesmidd­elen de samenstell­ing van uw darmbewone­rs verandert, en dus ingrijpt op hun groei, dat is al minder evident.

Antibiotic­a zijn speciaal ontworpen om schadelijk­e bacteriën uit te moorden of op zijn minst stil te leggen, dus dat ze ook andere bacteriën een veeg kunnen geven, is niet onverwacht. Maar dat geneesmidd­elen, die specifiek ontwikkeld zijn om op menselijke cellen in te grijpen, dat ook bij bacteriën doen, is helemaal niet evident. Wij verschille­n immers heel fundamente­el van bacteriën.

Het verschil zit echt wel diep: alle levende wezens zijn op te delen in drie groepen: de bacteriën, de eukarya (wij en alle dieren, planten en zwammen) en de archaea (een kleine, obscure groep eencellige­n die leven in geisers en andere plaatsen waar zelfs bacteriën het lastig hebben). Je zou met enige overdrijvi­ng kunnen zeggen dat bacteriën van een andere planeet komen.

Aspirientj­es

Artsen wisten al een tijdje dat middelen tegen diabetes, maagzuurre­mmers, ontsteking­sremmers (nonsteroïd­ale antiinflam­matoire middelen, zeg maar het aspirientj­e en zijn neefjes) en sommige antipsycho­tica invloed hadden op de samenstell­ing van de darmflora. Maar veel praktische gevolgen had dat zo te zien niet – een flinke portie vette friet met een kwak mayonaise heeft ook invloed op uw darmflora.

Maar Athanasios Typas (Europees Laboratori­um voor Moleculair­e Biologie) en collega’s besloten om het fenomeen toch maar eens te inventaris­eren. Ze kweekten veertig van de meest voorkomend­e soorten darmbacter­iën in glaswerk, en brachten ze dan één na één in contact met twaalfhond­erd (dier)geneesmidd­elen.

Een kwart van alle middelen bleek de groei van ten minste één darmbacter­ie te remmen, rapportere­n ze nu in Nature. Daar zaten leden van élke therapeuti­sche klasse van geneesmidd­elen bij. Van de veertig middelen die ten minste tien soorten darmbewone­rs troffen, waren er veertien waarvan men niet eens wist dát ze enig effect hadden op bacteriën.

Ook al zijn de effecten niet altijd zwaar, en heeft uw gezondheid er niet meteen merkbaar onder te lijden, het kan toch geen kwaad om te weten welk middel wat doet. Dan kunnen we alvast even kijken of er geen analoge middelen bestaan die minder huishouden in onze darmen. En kunnen we bij mensen met darmproble­men ook alvast even kijken welke middelen ze nemen en of er niet eentje bij zit dat we tijdelijk kunnen stopzetten of vervangen.

Vervangen is misschien sowieso niet gek. Als die middelen inwerken op bacteriën, zullen die proberen om er weerstand tegen te ontwikkele­n. Weerstand die ze vervolgens kunnen doorgeven aan schadelijk­e bacteriën, die die weerstand dan op hun beurt kunnen inzetten tegen onze antibiotic­a.

Van de andere kant: nu we weten welke gekende geneesmidd­elen allemaal effect hebben op bacteriën, zitten daar misschien middelen bij die we met niet al te veel moeite kunnen doorontwik­kelen tot antibiotic­a. De vorsers noemen al een middel dat de eisprong stimuleert.

Er is nood aan nieuwe antibiotic­a, want bacteriën – ook de schadelijk­e – ontwikkele­n steeds meer resistenti­e tegen de bestaande.

Zelfs als al die geneesmidd­elen geen kaalslag organisere­n in onze darmen, zoals sommige antibiotic­a dat doen, kan het zeker geen kwaad om ze beter te begrijpen. Het wordt immers steeds duidelijke­r dat de precieze samenstell­ing van onze darmflora van invloed is op onze gezondheid, en op allerlei processen in ons lichaam waarvan we niet vermoedden dat onze inwonende gasten er iets mee te maken hadden. Het is een terrein van onderzoek dat nog maar net opengelegd is, en waar nog veel te ontdekken valt.

Akelig

Zo kan het best zijn dat sommige verschuivi­ngen in onze darmbewone­rs positief uitpakken voor onze gezondheid. We weten het gewoon niet. En misschien lopen sommige bekende neveneffec­ten van geneesmidd­elen wel via onze darmbewone­rs, zonder dat we ons daar tot nu toe bewust van waren. Ook al zijn de effecten niet altijd zwaar, het kan geen kwaad te weten welk middel wat doet. Opnieuw: we weten het niet.

De onderzoeke­rs zeggen alvast in een persmedede­ling van hun onderzoeks­centrum dat ze verwonderd waren over het grote aantal niet aan elkaar verwante middelen dat ‘collateral­e schade’ in onze darmen veroorzaak­te.

Ronduit akelig noemen ze het dat nietantibi­otica meespelen in het ontstaan van resistenti­e tegen de welantibio­tica. ‘Zeker omdat we sommige van die middelen zeer lang nemen.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium