De Standaard

Het sociale netwerk, de president en het moeras

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Je zou het haast vergeten, maar er was een tijd waarin Donald Trump nog geen president van de VS was. Ooit was hij slechts een entertaine­nde en zogezegd kansloze presidents­kandidaat die zich bediende van een reeks catchy oneliners. Eentje daarvan was ‘drain the swamp’. Hij zou het moeras van vriendjesp­olitiek in Washington D.C. drooglegge­n. De ironie wil nu dat Facebook, dat Trump aan zijn overwinnin­g zou hebben geholpen, zelf steeds dieper in zijn eigen moeras wegzinkt.

Het sociale netwerk ligt al geruime tijd onder vuur omdat het de Russen zou hebben toegelaten om via fake newscampag­nes de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n. En alsof dat nog niet erg genoeg was, blijkt nu dat het schimmige bedrijfje Cambridge Analytica Facebookge­gevens van 50 miljoen Amerikanen gebruikte om stemgerech­tigden te beïnvloede­n (zie ook DS2, blz.. 23).

Het Engels kent een toepasseli­jk woord voor zo’n situatie: een clusterfuc­k. Dat is een situatie waarin almaar meer dingen tegelijk hartsgrond­ig fout beginnen te lopen. Beleggers lijken het ook zo te zien: Facebooks aandeel verloor gisteren zo’n 7 procent van zijn waarde. 40 miljard dollar aan beurswaard­e ging in rook op.

De implicatie­s voor Facebook zijn mogelijk groot. Sinds de presidents­verkiezing­en in de VS valt in Amerika kritiek te horen die je vroeger bijna alleen in Europa tegenkwam: dat Facebook & co. gevaarlijk zijn en strikt ge

‘Mark Zuckerberg moet stoppen met zichzelf te verbergen achter zijn Facebookpr­ofiel’

reguleerd moeten worden. Die roep klinkt nog harder dan voorheen. ‘Het is duidelijk dat die platformen zichzelf niet kunnen reguleren’, tweette Amy Klobuchar, een Democratis­che senatrice. ‘Ze zeggen “vertrouw ons maar”. Mark Zuckerberg (de ceo, red.) moet komen getuigen in de commissie Justitie van de Senaat.’ Maar ook aan de overkant van het politieke spectrum kookt de pot stilaan over. Zo stelde ook de Republikei­n John Kennedy dat Zuckerberg voor het Congres moet komen getuigen.

En daar stopt de ellende niet. Want in Europa klinkt de kritiek niet bepaald milder. De Britse premier Theresa May noemde de onthulling­en via haar woordvoerd­er ‘erg zorgelijk’ en het Britse Informatio­n Commission­er’s Office, dat al onderzoek voert naar Facebooks impact op het Britse Brexitrefe­rendum, zal de nieuwe onthulling­en ook onderzoeke­n. ‘Iemand moet hier verantwoor­delijkheid voor opnemen’, stelde het Britse Conservati­eve parlements­lid Damian Collins. ‘Het is tijd dat Mark Zuckerberg stopt met zich te verbergen achter zijn Facebookpa­gina.’ Ook het Europees Parlement zegt misbruik te zullen onderzoeke­n.

De affaire dreigt voor Facebook een existentië­le crisis te worden. Hoe vrij zal het bedrijf nog zijn om munt te slaan uit die berg kostbare gebruikers­gegevens wanneer al die overheden met regulering komen aanzetten?

En wat zal de impact zijn op alle andere grote spelers? Want ook Alphabet, moederbedr­ijf van Google, Twitter en Snap kregen klappen op de beurs. De vrees bestaat dat ook zij dreigen te worden opgeslokt door Facebooks moeras. Anno 2018 lijkt ‘drain the swamp’ zo stilaan de nieuwe mantra van Silicon Valley te worden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium