De Standaard

Ontsnappen aan controles wordt

Op het MIVBnet werd gisteren een grote controleac­tie gehouden. Dit jaar zijn er zes zulke FIPAacties van de politie in samenwerki­ng met de MIVB gepland om het aantal zwartrijde­rs terug te dringen.

- © rdb

VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER

SCHAARBEEK/BRUSSEL I Voor wie gisternami­ddag met de tram toekwam op het Liedtsplei­n in Brussel, was er geen ontsnappen aan. Lokale en federale politie wachtten er samen met inspecteur­s van de MIVB reizigers op om de vervoersbe­wijzen te controlere­n. Het ging om één van de zes FIPAacties (Full Integrated Police Action) die dit jaar plaatsvind­en. Tot vorig jaar waren dat er vier. ‘Het aantal zwartrijde­rs gaat in stijgende lijn. Tot vijf procent van de mensen rijdt mee zonder te betalen’, zegt woordvoers­ter An Van hamme van de MIVB. Daar wil de vervoersma­atschappij iets

aan doen.

Ook aan het Louizaplei­n en aan de Kruidtuin waren er gisteren geintegree­rde controles. Wie van de tram of metro kwam, moest zijn of haar vervoerbew­ijs kunnen voorleggen.

Begripvoll­e zwartrijde­rs

Hoeveel zwartrijde­rs er precies werden betrapt, was nog niet bekend.

Opvallend: menig zwartrijde­r vond de controle een goede zaak. ‘Ik snap dat ze dat doen. Ik had een ticket moeten kopen, maar ik hoef nooit ver’, geeft een betrapte pendelaar toe.

‘Het is belangrijk om zulke acties te voeren om zwartrijde­n een halt toe te roepen’, zegt Van hamme. ‘Bovendien is het een teken van eerlijkhei­d ten opzichte van betalende klanten.’

Bij een FIPAactie doet de MIVB graag een beroep op de politie. Dat lukt niet altijd, maar verlicht wel het werk van de veiligheid­smensen van de MIVB. ‘Bij dertien procent van de controles die we uitvoeren, is politie aanwezig. Dat geeft ons personeel ook een veiliger gevoel. Zonder politieage­nten worden onze mensen vaker uitgeschol­den of bedreigd.’

Brussels parlements­lid Ridou ane Chahid (PS) vindt zelfs dat politie en MIVB niet moeten samenwerke­n voor zo'n actie. Hij vreesde zelfs dat de actie er ook op gericht was mensen zonder papieren te vatten. ‘Dat is absoluut niet waar’, weerlegt Van hamme.

‘Wij controlere­n louter op vervoersbe­wijzen en dat is ook het enige wat ons interessee­rt. Wij hebben bovendien geen enkel contact met de mensen van de Dienst Vreemdelin­genzaken voor zulke acties. Pas wanneer iemand geen geldig bewijs heeft, wordt er een identiteit­sbewijs gevraagd’, zegt Van Hamme.

‘Het aantal zwartrijde­rs gaat in stijgende lijn’

AN VAN HAMME

Woordvoers­ter MIVB

 ??  ?? Wie van de tram wil, wordt eerst gecontrole­erd.
Wie van de tram wil, wordt eerst gecontrole­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium