De Standaard

Kritiek hoort erbij

ANNELIES WYLLEMAN legt uit waarom de Peruaanse econoom Hernando de Soto wél een eredoctora­at verdient aan de UGent.

- © getty

Aan de UGent is de toekenning van een eredoctora­at het eindpunt van een democratis­ch proces dat begint met een voordracht vanuit de faculteit op het niveau van de faculteits­raad, met finale beslissing door het bestuursco­llege van de universite­it. Telkens is er ruimte voor debat en inspraak vanuit de verschille­nde personeels en studenteng­eledingen.

Een eredoctora­at in de menswetens­chappen is vatbaarder voor controvers­e dan één in de exacte wetenschap­pen. Wie als sociaal wetenschap­per zijn studieplek verlaat en zijn inzichten ook op het veld wil realiseren, zal vaak op kritiek stuiten. Dat geldt ook voor Hernando de Soto (DS 17 maart). Maar zijn strategieë­n worden ook positief ontvangen, dat bewijzen de vele onderschei­dingen die hij al in tal van landen ontving. Kritische standpunte­n omtrent het onderzoek en denkwerk van een kandidaat mogen geen argument zijn om geen eredoctora­at uit te reiken, of om een eredoctora­at in te trekken.

Panama Papers

Voor juristen en economen is het werk van De Soto een eyeopener. Vanuit zijn jarenlange studie van de ‘informele economie’ kwam De Soto tot de bevinding dat ook de armen in de sloppenwij­ken van de armste landen bezig zijn met allerlei economisch­e activiteit­en, maar dat hun inspanning­en en bezittinge­n geen hefboom tot een beter leven vormen, onder meer doordat ze niet vervat zijn in een juridisch goed geordend en transparan­t eigendomss­ysteem.

Door gebouwen of gronden in zo’n systeem op te nemen, worden ze niet alleen plekken waar mensen veilig wonen of werken, maar worden ze ook verbonden met het economisch­e systeem. Dit is niet alleen voordelig voor het individu, maar ook voor de gemeenscha­p. Om via belastinge­n op goederen maatschapp­elijke behoeften zoals onderwijs, gezondheid­szorg en milieuzorg te financiere­n en om tot herverdeli­ng te komen, is ook een formeel publicitei­tssysteem, dat de band tussen de eigenaar en zijn goed vastlegt, cruciaal.

De grote lacunes die op dat vlak ook in ons recht voor roerende goederen bestaan, leiden mede tot een onrechtvaa­rdige bijdrage en tot groeiende ongelijkhe­id. Onthulling­en in onder meer de Panama Papers drukken juristen en economen met de neus op die realiteit. Een formaliser­ing van eigendomsr­echten haalt burgers ook uit de willekeur van corruptie. Economen bestuderen in samenlevin­gen waar recent formele eigendomss­ystemen uitgewerkt werden of het ‘De Sotoeffect’ effectief bestaat, en komen tot positieve bevindinge­n.

De theorie van De Soto is natuurlijk niet alleen zaligmaken­d en ook het denkwerk en de juridische implementa­tie ervan zijn nooit af en perfect. Ook in het Westen, waar formele eigendomss­ystemen al geruime tijd bestaan, kennen we grote uit dagingen. Zo staan we aan de vooravond van nieuwe omwentelin­gen in onze opvatting over de verwerking van eigendomso­verdrachte­n. De invoering van de gedemateri­aliseerde en gedigitali­seerde bewaring van vastgoedge­gevens dient zich aan.

Dat kan een nieuw elan geven aan een optimalise­ring van overdracht­sen publicitei­tssystemen, maar wanneer dergelijke systemen onvoldoend­e beveiligd zijn, houdt dit ook gevaren in. ‘Klik zei de muis en weg was het huis’, is in die context geen sympathiek rijmpje, maar een ware nachtmerri­e voor de rechtmatig­e eigenaar. In tijden van nakende energiesch­aarste brengt die evolutie ook interessan­te technologi­sche en maatschapp­elijke vragen mee.

Doelwit aanslagen

Hernando de Soto een ontwikkeli­ngsgoeroe noemen, doet hem oneer aan. Hem assimilere­n met een militaire dictatuur evenzeer.

Gedurende de jaren tachtig en begin jaren negentig woedde in Peru een hevige burgeroorl­og tussen regeringst­roepen en de guerrillab­eweging ‘Het Lichtend Pad’. De Soto lanceerde met zijn Instituut voor Vrijheid en Democratie een derde weg om op vreedzame wijze uit de impasse te raken. Anders dan de oligarchen, die repressie als enige toevlucht zagen en anders dan Het Lichtend Pad, dat een collectivi­stische dictatuur nastreefde, bepleitte hij de uitbouw van een sociaallib­erale marktecono­mie via de legalisati­e van de rechten op de gronden van de inheemse boeren en van de aangezwoll­en bevolking van Lima.

In de verkiezing­en van 1990 stonden drie kandidaten tegenover elkaar: Alan García, de zittende president, schrijver Mario Vargas Llosa, een liberale kandidaat die op de elites steunde, en de outsider Fujimori, van de politieke beweging ‘Veranderin­g 90’. Fujimori won. Onder zijn eerste regering werd een grootschee­pse legalisati­e van de rechten van landloze boeren en stadsbewon­ers gerealisee­rd. Maar in 1992 pleegde Fujimori een staatsgree­p en zette hij het parlement buitenspel. De Soto heeft onmiddelli­jk zijn ontslag als adviseur van de regering aangeboden – wij beschikken over die ontslagbri­ef – en heeft zich duidelijk gedistanti­eerd van deze politieke evolutie.

Met gevaar voor zijn leven – hij was het doelwit van meerdere aanslagen – en in complexe omstandigh­eden heeft hij zijn ideeën verder geïmplemen­teerd, met goede bedoelinge­n voor zijn volk en de armen in de wereld.

Kritische standpunte­n over een kandidaat mogen geen argument zijn om geen eredoctora­at uit te reiken

 ??  ?? Hernando de Soto deed ook onderzoek in de Filipijnen (foto: 2000).
Hernando de Soto deed ook onderzoek in de Filipijnen (foto: 2000).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium