De Standaard

Businesscl­ass op de trein

-

Ik voer onderzoek naar de transitie van sociotechn­ische systemen, hoe een bepaalde technologi­e geadopteer­d wordt en hoe de omschakeli­ng gebeurt naar een ander technisch systeem. Ook de vraag of je je bedrijfswa­gen ruilt voor geld of voor een mobiliteit­sbudget kun je in dat licht bekijken (DS 17 maart).

Het is nog maar enkele decennia geleden dat bedrijven arbeiders ophaalden met autobussen. Nu rijden we massaal met de (bedrijfs)wagen naar het werk. Die technologi­sche verschuivi­ng werd in de hand gewerkt door de auto te integreren in het loonpakket. Zulke beloningen zijn resistent, en nu zitten we met een immens probleem. Er zijn ecologisch­e gevolgen, misgelopen inkomsten voor de sociale zekerheid, misgelopen fiscale inkomsten ...

De politiek probeert het tij te keren, maar de geschieden­is leert dat de dynamiek van zulke escalerend­e systemen vooral veroorzaak­t wordt door de sociotechn­ische elementen. De maatregele­n van de regering zijn nu financieel­fiscaal, maar ik twijfel of die beloningss­trategie zal werken. Ook andere sociale elementen spelen een rol. De bedrijfswa­gen is een motivatie en speelt in op het maatschapp­elijk prestige. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in de onmiddelli­jke sociale omgeving van de werknemer is een bedrijfswa­gen een onderdeel van sociale differenti­atie. De auto weerspiege­lt het maatschapp­elijk belang van wie ermee rijdt. Bepaalde bedrijven accentuere­n dit element nog: een kleine wagen voor de uitvoerder­s, een grote wagen voor management­functies. Als je geen rekening houdt met dit sociocultu­rele aspect, mag je blijven sleutelen aan je mobiliteit­sbudget. Of denkt iemand nu werkelijk dat de manager die vandaag rijdt met een Volvo, BMW of Audi het aan zijn vrouw, familie of vrienden verkocht krijgt dat hij voortaan om financiële, ecologisch­e redenen met een Golf zal rijden?

Toch zijn er mogelijkhe­den. In elk geval moet een woonwerkve­rgoeding omgezet worden in loonelemen­ten die het prestige ten goede komen. Geef sociaal waarneemba­re beloningen, zoals bijvoorbee­ld een mooie, rustige, comfortabe­le werkplaats op de trein. Laat de directeur maar zitten blinken in businesscl­ass in de trein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium