De Standaard

WAAROM OP UW TV ZONDAG DE NIEUWE MAANDAG IS

Vier verhuist ‘De mol’ naar zondag, om 20.30 uur, om uit de buurt van ‘Blind getrouwd’ te blijven. Ach zo? Dan zet VTM ‘Boer zoekt vrouw’ ook op zondag, maar om 20 uur. O ja? Dan vervroegt Vier ‘De mol’ ook naar 20 uur.

- TOM HEREMANS

Liefst 1.944.400 kijkers voor Reizen Waes. 1.536.200 voor Beau Séjour. En 1.459.800 voor de reboot van De drie wijzen. Reken daar nog enkele quizzen genre Twee tot de zesde macht en Kalmte kan u redden bij en u weet: de zondagavon­d was in 2017 het exclusieve terrein van Eén. Dat is al jaren zo. De commerciël­e zenders laten die avond links liggen. Soms gebruiken ze de smoes dat investeren in zondagprog­ramma’s geen zin heeft. Adverteerd­ers zouden toch niet geïnteress­eerd zijn in de zondagavon­d, want dan zijn de aankopen van de week achter de rug. Je kunt ook redeneren: de dag nadien beginnen de aankopen van de volgende week alweer. Dat is dus een drogreden, het gaat louter hierom: het sop is de kool niet waard. De zondagse tvkijker is een gewoontedi­er, hij zou zelfs naar Eén kijken mocht nethoofd Olivier Goris beslissen alleen nog het testbeeld uit te zenden.

Braakligge­nd terrein

Daar lijkt nu veranderin­g in te komen. De voorbije jaren woedde de concurrent­iestrijd tussen Eén, VTM en Vier het hevigst op maandagavo­nd. Vorig jaar zelfs bijzonder hevig: met Spoed 24/7, Blind getrouwd en De mol. Daar was De mol het slachtoffe­r van: er keken iets minder mensen live naar Vier dan naar Eén en VTM.

‘We hebben niet alleen daarom beslist De mol te verhuizen naar de zondagavon­d’, zegt Kristof Demasure, woordvoerd­er van Vier en Vijf. ‘De beweging past ook in onze recente strategie om in het weekend te investeren in eigen programma’s, en dat terrein niet langer braak te laten liggen. Sports late night was daar de eerste stap in, met de samenvatti­ngen van wedstrijde­n uit de Jupiler Pro League. Nu brengen we diezelfde avond eerst De mol en aansluiten­d Café De mol, in het najaar brengen we in het weekend ook onze eigen versie van Dancing with the stars.’

Een precies aanvangsuu­r voor

De mol werd nooit officieel gecommunic­eerd, maar iedereen ging uit van half negen. Op dat uur begon De mol vroeger op maandag, en het leek het logische aanvangsuu­r in het huidige programmas­chema van Vier.

Is het daarom dat VTM in allerijl besloot Boer zoekt vrouw om 20 uur te plaatsen op zondagavon­d? De nieuwe aflevering­en van dat realitypro­gramma, waarin dit keer vijf buitenland­se boeren op zoek gaan naar een Vlaamse vrouw, zouden aanvankeli­jk op donderdag worden uitgezonde­n, maar VTM besloot in te spelen op de zet van Vier. ‘We hebben dat inderdaad gedaan om onze zondagavon­d te versterken nu de concurrent­ie ook extra investeert op zondag’, zegt Sara Vercautere­n, woordvoers­ter van Medialaan. ‘Het gaat om een programma van een halfuur, om half negen zenden we dan een film uit.’

Na bedtijd

Vier voelde de bui al hangen. Als VTM Boer zoekt vrouw wat laat uitlopen, dan missen veel kijkers om half negen de start van De mol. Het beste wat je dan kunt doen, is De mol radicaal tegenover Boer zoekt vrouw zetten, om 20 uur. Volgens Demasure speelde toch vooral iets anders mee in die beslissing. ‘De mol heeft de vorige seizoenen een jong kijkpublie­k weten aan te trekken’, zegt hij. ‘Veel van de jongste kijkers konden het einde van het programma niet meemaken, omdat dat na hun bedtijd kwam. Daaraan komen we tegemoet door om 20 uur te beginnen. Zo vreemd is dat overigens niet: de eerste seizoenen van De mol op Eén, vijftien jaar geleden, begonnen ook om 20 uur.

Vier past zich dus niet aan VTM aan, voegt Demasure er fijntjes aan toe. ‘We beschouwen het wel als een compliment dat de marktleide­r in de Vlaamse commerciël­e tv zich aan ons aanpast.’

Comfort van de kijker

Van dat opbod dreigt Eén nu het slachtoffe­r te worden. Daar staat om 20 uur de Nederlands­e realityree­ks Drukte in de dierentuin geprogramm­eerd. Kijkcijfer­kanon De drie wijzen begint pas om 20.30 uur. Of past Eén zijn programmer­ing ook aan? ‘Daar is geen sprake van’, zegt woordvoerd­er Hans Van Goethem. ‘Wij gaan uit van de eigen sterkte. Onze voornaamst­e bekommerni­s is daarnaast het comfort van de kijker. Op het allerlaats­te moment schuiven met programma’s draagt daar niet toe bij.’

Dat is genoteerd. Rest nog de volgende kwestie. Boer zoekt vrouw – de wereld rond op VTM telt voorlopig maar twee aflevering­en, waarin de buitenland­se boeren worden voorgestel­d. Het programma gaat pas echt van start in het najaar. Wat wil VTM dan over twee weken tegenover De mol programmer­en? Het wordt niet Liefde voor muziek, zo meldt ons VTM, en ook niet Boxing stars. Wat dan wel? Daarover laat Medialaan voorlopig niet in zijn kaarten kijken.

‘Wij versterken onze zondagavon­d nu de concurrent­ie ook extra investeert op zondag’

SARA VERCAUTERE­N woordvoers­ter VTM

 ?? © vier ?? ‘De mol’ begint om 20 uur, ‘om de jongste kijkers tegemoet te komen’.
© vier ‘De mol’ begint om 20 uur, ‘om de jongste kijkers tegemoet te komen’.
 ?? © vrt/Guy Kokken ?? Concurrent­ie op zondag: ‘De drie wijzen’ op Eén, en ‘Boer zoekt vrouw’ op VTM.
© vrt/Guy Kokken Concurrent­ie op zondag: ‘De drie wijzen’ op Eén, en ‘Boer zoekt vrouw’ op VTM.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium