De Standaard

‘De Russen hebben nostalgie naar de SovjetUnie’

De komende zes jaar zal de herkozen president Poetin vooral focussen op het herstel van Ruslands grootmacht­sstatus, voorspelt KATLIJN MALFLIET.

-

Dat verklaart waarom Poetin zo populair is, zegt Katlijn Malfliet

De Russische presidents­verkiezing­en zijn achter de rug. Niet dat zij een rol hebben gespeeld in de keuze voor een van de kandidaten. Niet dat zij ook maar enigszins verbonden zijn met het idee van een representa­tieve democratie. Maar qua symboliek kunnen ze tellen.

Meer dan ooit is de zittende president bevestigd in zijn leiderscha­psrol, waarvoor (vooralsnog) geen alternatie­f bestaat (DS 19 maart). Poetin hoefde niet deel te nemen aan de televisied­ebatten, hij moest niet argumenter­en waarom hij veruit de enige geschikte kandidaat was om Rusland te leiden. Dat had het Kremlin meesterlij­k voor de bevolking in kaart gebracht: ‘Zonder Poetin is er geen Rusland’. Poetins leiderscha­p is sterk gepersonal­iseerd. De verkiezing­suitslag geeft hem een vrijgeleid­e om Rusland nog eens zes jaar als onaantastb­are leider te besturen.

Maar het gaat niet alleen, en zelfs niet in de eerste plaats, om het persoonlij­ke leiderscha­p van Poetin. Met de presidents­verkiezing­en van zondag kan ook het politiek regime van ‘competitie­f autoritari­sme’, dat sinds 2000 werd opgebouwd, een versnellin­g hoger schakelen.

Steun van bevolking

Poetin heeft aangekondi­gd dat hij de grondwet niet (noemenswaa­rdig) zal wijzigen. Dat betekent dat Rus land constituti­oneel zal blijven steunen op formeel democratis­che instelling­en, en op principes als de scheiding van de machten, respect voor de rechtsstaa­t en beschermin­g van de mensenrech­ten, terwijl de informele aspecten van de machtsopbo­uw deze basisprinc­ipes van de democratie radicaal tegensprek­en.

Daarvoor heeft Poetin opnieuw de steun van de bevolking: met deze verkiezing­suitslag heeft hij als politieke leider een legitimati­e op zak om zonder enige verantwoor­dingsplich­t de komende zes jaar te werken aan de toekomst van Rusland. Dat betekent: de interne stabilitei­t bewaren en de Russische grootmacht­sstatus herstellen.

Antilibera­al

Het is niet zo dat de Russen geen veranderin­g willen, maar ze zijn bevreesd voor revoluties. Die zijn niet nodig, vinden zij, want in principe heeft Poetin het leven beter en stabieler gemaakt, zeker na de ‘tijd der troebelen’, die Boris Jeltsin heeft veroor

Het is niet zo dat de Russen geen veranderin­g willen, maar ze zijn bevreesd voor revoluties

zaakt. Wellicht komt er wel wat beweging in het spel van de bestaande partijen.

Toen de marxistisc­hleninisti­sche ideologie verdween, bleef er een ideologisc­h vacuüm achter. De orthodoxe identiteit vult dat slechts gedeelteli­jk op (wie Rus is, is orthodox). Dat Pavel Groedinin, de kandidaat van de communiste­n van Rusland, en Vladimir Zjirinovsk­i, de kandidaat van de nationalis­tische LiberaalDe­mocratisch­e partij, hogere percentage­s haalden, wijst op bepaalde tendensen in de zoektocht naar een nieuwe collectiev­e staatsideo­logie. Die zal waarschijn­lijk antilibera­al zijn, en zich afzetten tegen het Westen.

De putinomics (het officieel economisch beleid in Rusland) zullen de nadruk leggen op sociale beschermin­g en strijd tegen armoede enerzijds en steun aan de uitbouw van kleine en middelgrot­e ondernemin­gen anderzijds. Maar ook op economisch vlak zal er geen radicale veranderin­g komen. Het Kremlin heeft zijn oligarchen nodig om een patrimonia­al regime in stand te houden, dat geen belastingi­nkomsten of politieke goedkeurin­g van de bevolking nodig heeft om te besturen.

Catastrofe van de eeuw

Het herstel van Ruslands grootmacht­sstatus zal de grote inzet zijn van de vierde cyclus. Alles staat in de steigers. De bevolking heeft nostalgie naar de SovjetUnie en het vroegere Russische Rijk. Ook dat hebben de verkiezing­en duidelijk gemaakt. De popularite­it van Poetin is tot 80 procent gestegen in 2014, toen hij de Krim ‘terugnam’. De Russische bevolking ziet de implosie van de SovjetUnie als een vernederin­g, die hun overkwam tijdens wat Poetin de grootste catastrofe van de eeuw noemde.

Toen Poetin na de eeuwwende aantrad, zat de missie om de grootmacht­sstatus van Rusland te herstellen en op nieuwe fundamente­n te grondveste­n wellicht al in het achterhoof­d. Rusland werkt volop aan een regionale aanwezighe­id in het MiddenOost­en, in Afrika, op de Noordpool, en zeker ook in Azië. Rusland heeft een stevig bondgenoot­schap met China, de op een na grootste militaire wereldmach­t. Rusland wil zijn contacten met het Westen in de toekomst verbeteren (dat heeft Poetin aangekondi­gd), maar dat zal niet gebeuren zolang het Westen het stevige transAtlan­tische blok van na de Tweede Wereldoorl­og is.

In de vierde cyclus zal een politiek beresterk Rusland zijn klauwen laten zien, en het Westen heeft geen andere keuze dan om ook een nieuw bondgenoot­schap te smeden. In de zaak van de aanslag met zenuwgif in Salisbury op dubbelspio­n Sergej Skripal viel het op dat de VS, GrootBritt­annië, Duitsland en Frankrijk zich gezamenlij­k uitspraken. Met de Euraziatis­che ruimte, die Rusland in sneltempo uitbouwt, is ook China als grootmacht in het geopolitie­ke spel betrokken. Laat dit niet de start zijn van een nieuwe wapenwedlo­op, maar het begin van een nieuw systeem van coöperatie­ve veiligheid, dat op zoek is naar Immanuel Kants eeuwige vrede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium