De Standaard

Akkoord over voorwaarde­n ‘overgangsp­eriode’

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Extra tijd voor Brexit

Hoewel ze op 29 maart 2019 officieel uit de Europese Unie stappen, blijven de Britten de facto tot 31 december 2020 alle regels van de EU naleven, zonder dat ze er nog zeggenscha­p over hebben. Dat is in een notendop de inhoud van het akkoord dat de Britse Brexitmini­ster, David Davis, en de Europese hoofdonder­handelaar, Michel Barnier, gisteren onderteken­den. Beide partijen raakten het eens over de voorwaarde­n van deze ‘overgangsp­eriode’.

1. Waarom is dit akkoord een belangrijk­e stap voorwaarts?

Beide partijen kopen extra tijd en dat is cruciaal. De impact van de scheiding is immers zo groot dat geen van beide partijen – maar vooral het Verenigd Koninkrijk – voorbereid is op de praktische gevolgen ervan. Afgelopen weekeinde lekte in The Sunday Times nog een geheim rapport uit waarin gewaarschu­wd wordt dat de Britse douanedien­sten zelfs aan het einde van 2020 nog niet helemaal klaar zijn om alle noodzakeli­jke controles uit te voeren.

Het Britse bedrijfsle­ven reageerde gisteren dan ook overwegend positief op het akkoord. Adam Marshall, directeurg­eneraal van de Kamers van Koophandel, sprak over ‘een mijlpaal waarop iedereen zat te wachten’.

2.

Heeft Londen dan grote toegevinge­n moeten doen?

Meer dan Brussel. De einddatum komt er op vraag van de EU. De Britten waren graag nog drie maanden langer in ‘transitie’ – zij spreken over ‘implementa­tie’ – gebleven. De EUburgers die tijdens deze periode naar het VK verhuizen, krijgen dezelfde rechten als de EUonderdan­en die er nu al wonen. Ook dat was een eis van Brussel.

Nog gevoeliger is de toegeving dat Europese vissers tijdens de transitiep­eriode onbeperkte toegang blijven hebben tot de Britse wateren. Dat is voor harde Brexiteers – maar ook voor de Schotten – een zware pil om te slikken. De Schotse premier, Nicola Sturgeon, had het meteen over ‘een massale uitverkoop van de Schotse visindustr­ie’. De Brit ten zullen in die overgangsp­eriode ook geen vetorecht meer hebben als de Europese Unie beslist de visquota te vermindere­n. Londen zal enkel ‘geïnformee­rd’ worden.

OpperBrexi­teer Nigel Farage eist ondertusse­n dat premier May opstapt.

3.

Brussel moet Londen toch ook tegemoetge­komen zijn?

De belangrijk­ste toegeving is dat het VK in de transitiep­eriode met ande re landen mag beginnen te onder handelen over handelsakk­oorden. Een akkoord afsluiten kan pas als de transitie is afgelopen. Londen wint dus tijd, maar de kans is klein dat het in 21 maanden volledige handelsakk­oorden onderhande­ld krijgt met grote landen als India, de VS of China.

4.

Maar is de Ierse grenskwest­ie opgelost?

Absoluut niet. Alle partijen herhalen dat dit de moeilijkst­e klip blijft. Dat de grens tussen NoordIerla­nd en Ierland ‘zacht’ – dus zonder controlepo­sten – moet blijven, daarover zijn de twee partijen het roerend eens. De vraag van 100 miljoen is: hoe verzoen je dat principe met de ‘rode lijnen’ van Theresa May dat het VK nooit in een douaneunie of de Europese eengemaakt­e markt stapt?

‘Het blijft de kwadratuur van de cirkel’, zegt David Phinnemore, hoogleraar Europese Studies aan de universite­it van Belfast. Voor Barnier betekent dit onvermijde­lijk dat NoordIerla­nd na de Brexit in de Europese douaneunie blijft en dat er dus een grens komt in de Ierse Zee. De reacties daarop aan de Brit se kant waren uitermate negatief. Vorige week klonk in regeringsk­ringen nog altijd dat zo’n scenario een ‘no go’ is én blijft.

Toch houdt de EU dit scenario in haar achterzak. Als beide partijen niet tot een compromis komen voor de grens, dan zullen ‘de regels in NoordIerla­nd die van Ierland moeten volgen’, klonk het gisteren opnieuw. Dat is de officiële terugvalpo­sitie. De vraag blijft welk soort compromis daarover bereikt kan worden.

5.

Zijn er nog problemen?

Zeker. Dit akkoord is slechts een politiek akkoord over grote principes. Ook in de transitiep­eriode zullen allerlei praktische problemen opduiken. Daarover staat niets in de tekst. Bovendien moeten de onderhande­lingen over de toekomstig­e relatie tussen het VK en de EU nog beginnen. Als de contouren van dat handelsakk­oord tegen oktober niet duidelijk zijn, dreigt ook de transitied­eal te vervallen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © belgaimage ?? De status van de grens tussen NoordIerla­nd en de Ierse republiek blijft een heikele kwestie.
© belgaimage De status van de grens tussen NoordIerla­nd en de Ierse republiek blijft een heikele kwestie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium