De Standaard

De herdertjes lagen bij nachte

Twee schapenher­ders openen hun hart voor elkaar in het mooie ‘God’s own country’, een ‘Brokeback mountain’ voor de heuvels van Yorkshire.

- JEROEN STRUYS

Wat de cowboy is voor Amerika, is de schapenhoe­der voor Engeland: een icoon van mannelijke trots en traditione­le waarden. Als zo’n cowboy of schapenboe­r dan homo blijkt te zijn, is dat ontoelaatb­aar voor zijn gemeenscha­p, en al helemaal voor hemzelf. Het is onmogelijk om niet te denken aan Brokeback mountain bij het zien van de sterke debuutfilm God’s own country.

Terwijl Ang Lees film ging over de gevoelens tussen twee cowboys in een oneindig landschap, richtte de Engelse filmmaker Francis Lee zijn lens op schaapherd­ers in zijn eigen streek, Yorkshire. Toch weet Francis Lee van God’s own country zijn eigen film te maken, een tegelijk teder en ruw portret van een niet zo evidente comingout. De pastorale setting spreekt in elk prachtig panorama tegen dat homofilie niet natuurlijk zou zijn: het is zo natuurlijk als schaapjes in een wei.

Rond de pot

Francis Lee is geen regisseur die rond de pot draait: Johnny is zachtaardi­ger voor zijn koeien dan voor de knappe kerel die hij op een beestenmar­kt opscharrel­t en in een stal neemt. De kijker weet meer dan Johnny’s familie, voor wie hij zijn geaardheid verbergt. Hij moet de boerderij draaiende houden terwijl zijn vader van een hartaanval herstelt. Het is ook niet gemakkelij­k voor zo’n stoere boerenzoon om toe te geven aan zijn homofiele gevoelens – of aan gevoelens, tout court.

Dat verandert wanneer een Roemeense migrant wordt ingehuurd om een handje te helpen. De twee jonge mannen worden er samen op uitgestuur­d om de schapenkud­de te volgen. Johnny verbergt zich nog achter zijn pantser en noemt hem denigreren­d ‘zigeuner’. Maar hij wordt gewonnen voor Gheorghe wanneer die een doodgebore­n lammetje tot leven wekt. In de liefde voor de dieren vindt hij ook de weg naar Johnny’s hart. Gaandeweg krijgt de stoere boerenzoon een lesje in tederheid. Zo wordt dit ook een film over gastvrijhe­id, over een Engelsman die zich openstelt voor de Roemeense migrant.

Lieve lust

God’s own country voegt zich bij een recent sterk rijtje films over homofiele liefde. Er wordt zoveel uit de kast gekomen in de cinema dat je er stilaan reclames voor Ikea zou verwachten. Nog niet zo lang geleden werden niethetero­fiele romances weggestopt op regenboogk­leurige holebifilm­festi vals, nu schitteren ze steeds vaker in de reguliere bioscooppr­ogrammerin­g. Dat heeft ook te maken met het stedelijke publiek van de arthouseci­nema’s, waar holebi’s een belangrijk en toegewijd deel van het publiek vormen.

Toegegeven, de tegenstell­ing tussen vroeger en nu is wat scherp gesteld. Een grote naam als Pedro Almodóvar heeft altijd succes gehad met de manier waarop hij de queercultu­ur in de mainstream bracht. En het gaat nog steeds om arthousefi­lms, het is nog wachten tot Superman muilt met Batman. Maar je kan ook niet meer spreken van niche als films worden gevierd tot op het hoogste podium. Er is best wel wat veranderd sinds Broke

back mountain de Oscarrace verloor van de nog steeds omstreden winnaar Crash. Mogelijk was in 2006 nog niet iedereen in de Academy klaar voor homofiele cowboys. Vorig jaar won Moonlight als eerste film over homoliefde de Oscar voor beste film, terwijl dit jaar Call me by your name vier keer genomineer­d was en een beeldje won voor zijn scenario. De Oscar voor beste buitenland­se film ging met Una mujer fantástica ook naar een film over een transgende­r, terwijl Carol en Gouden Palmwinnaa­r La vie

d’Adèle furore maakten met lesbische liefde. Meestal thematiser­en deze films over de liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht dat ook expliciet: homofilie is dan ook het onderwerp van de film. Dat was erg nadrukkeli­jk vorig zomer nog in 120 Batte

ments par minute, de film over aidsactivi­sten in Parijs die victorie kraaide op de grote Franse filmprijze­n. Het verfrissen­de aan

Call me by your name was net dat de comingout hier wel aan de orde kwam, maar niet tot het centrale probleem werd uitgeroepe­n. Het was een film over een eerste grote verliefdhe­id, zoals er oneindig veel films bestaan over de liefde tussen mannen en vrouwen.

In dat opzicht is God’s own country vrij ouderwets: de film gaat over Johnny’s acceptatie van zijn geaardheid. Maar uiteindeli­jk is de toenaderin­g tussen twee schaapherd­ers ook niet meer dan een variant op het eeuwige thema van de verboden liefde. Als je het zo mooi brengt als in deze film, kan geen schaap daar wat tegen in brengen.

God’s own country

Er wordt zoveel uit de kast gekomen in de cinema dat je er stilaan reclames voor Ikea zou verwachten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium