De Standaard

De verkoop die zeven jaar duurde

Om de kritiek te stoppen deed wijlen Dexiavoorz­itter JeanLuc Dehaene in 2011 al de belofte om de omstreden bankdochte­r in Israël te verkopen.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

De zucht van opluchting bij de FransBelgi­sche restholdin­g Dexia viel dit weekend in zowat het hele land te horen. Het Israëlisch­e filiaal van Dexia – waarin de bank zich inkocht in 2001 – ligt al vele jaren onder vuur van ngo’s en belangengr­oepen. Die beschuldig­en Dexia Israël van het financiere­n van illegale joodse kolonies in Palestijns­e gebieden.

Toen wijlen Dexiavoorz­itter JeanLuc Dehaene daarover in 2011 op de algemene vergaderin­g voor de zoveelste keer door boze Dexiaaande­elhouders werd ondervraag­d, beloofde hij de participat­ie in de omstreden Israëlisch­e bank te verkopen. Dehaene verklaarde toen dat alle rechtstree­kse leningen aan bezette gebieden in Israël sinds 2008 waren stopgezet. Maar mede vanwege een stortvloed van rechtszake­n door aandeelhou­ders in Israël – waarvan sommige gebundeld waren in een zogeheten classactio­n of massarecht­szaak – slaagde Dexia er jarenlang niet in om de belofte van Dehaene na te komen.

Kritisch VNrapport

Dat leverde Dexia vijf jaar geleden nog een fikse uitbrander op van de speciale VNrapporte­ur Richard Falk (DS 22 oktober 2013). Die stelde vast dat zowel Frankrijk als België gefaald had om een einde te stellen aan de omstreden financieri­ngen in de bezette gebieden. Volgens hem waren beide landen daarom mee schuldig aan de schending van de mensenrech­ten. Falk vond zelfs dat België de Palestijne­n in bezet gebied zou moeten vergoeden voor de schade die ze hebben geleden. Maar zover kwam het nooit.

Na eerdere, onbevestig­de mediaberic­hten over mislukte overnamepo­gingen door Bank of Jerusalem (die de voorbije jaren door Dexia tweemaal zou zijn afgewimpel­d) is de BelgischFr­anse restholdin­g er nu eindelijk in geslaagd een koper te vinden voor de omstreden dochter. Het resterende belang van 58,9 procent in Dexia Bank Israël werd dit weekend verkocht voor 82 miljoen euro. Wie de koper is, blijft onbekend. Volgens het persberich­t gaat het om ‘een offmarket transactie met gekwalific­eerde beleggers’.

Mijlpaal

Dankzij de transactie kan Dexia nu ook eindelijk een streep trekken onder de verplichte afslanking­skuur die de restholdin­g in december 2012 door de Europese Commissie werd opgelegd. Volgens Dexia is de verkoop dan ook ‘een mijlpaal’ in de afwikkelin­g van de restholdin­g.

Ngo’s beschuldig­en Dexia Israël van het financiere­n van illegale joodse kolonies in Palestijns­e gebieden

 ?? © Julien Warnand/belga ?? De Dexiatop in mei 2011: ceo Pierre Mariani (l.) en voorzitter JeanLuc Dehaene.
© Julien Warnand/belga De Dexiatop in mei 2011: ceo Pierre Mariani (l.) en voorzitter JeanLuc Dehaene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium