De Standaard

Heeft FAVV voldoende volk om elke steen om te draaien?

- MAXIE ECKERT SIMON GRYMONPREZ © belga

Het FAVVrappor­t over het vleesschan­daal roept veel vragen op. Vandaag zou er meer duidelijkh­eid moeten komen.

Het is een hele boterham, dat rapport van het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) over de zaakVeviba. Sinds gisterenna­middag liggen tien ringmappen van het FAVV in het parlement. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en FAVVtopman Herman Diricks zullen deze voormiddag aan de leden van de Kamercommi­ssies Volksgezon­dheid en Landbouw tekst en uitleg geven over het rapport en de vragen die het opwerpt.

1. Hoe grondig waren de FAVVcontro­les bij Veviba?

Nadat de Kosovaren het FAVV in september 2016 hadden verwittigd over de etikettenz­wendel bij Veviba, kreeg het Agentschap in november een tweede signaal van economisch­e fraude daar. Toch gingen de FAVVcontro­leurs in de laatste drie maanden van 2016 maar één keer langs bij het bedrijf. De controle in november 2016 duurde 67 minuten en kaderde in een grotere, speciale actie in uitsnijder­ijen. Daarbij werden geen problemen opgemerkt, blijkt uit een bijlage van het FAVVrappor­t die De Standaard kon inkijken.

Pas in maart 2017 heeft het FAVV Veviba voor het eerst volledig gecontrole­erd. Die inspectie in drie afdelingen van het bedrijf – de uitsnijder­ij, de afdeling voor de vleesverwe­rking en het vrieshuis – duurde ruim tien uur. Veviba kreeg daar na een waarschuwi­ng wegens problemen met verpakking en etiketteri­ng, een ongunstig resultaat op de infrastruc­tuur, installati­e en hygiëne én een ongunstig resultaat op de traceerbaa­rheid van het vlees.

Er werden in 2017 evenwel geen problemen opgemerkt rond vlees dat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Pas enkele weken geleden, tijdens de huiszoekin­g, kwam boven water dat slachtafva­l onder vlees voor verkoop werd gemengd.

Met het alarmsigna­al uit Kosovo in het achterhoof­d lijkt het FAVV ook niet de maximale duurtijden van inspecties bij Veviba te hebben benut om werkelijk elke steen bij het bedrijf om te draaien. ‘Om het onderzoek (van het parket, red.) niet in het gedrang te brengen, werden de controles uitgevoerd zo als voorzien’, reageert het FAVV.

2. Krijgt het FAVV voldoende middelen om naar behoren te functioner­en?

In zijn rapport wijst het FAVV op de verantwoor­delijkheid van de regering voor besparinge­n de voorbije jaren. Tussen 2014 en 2018 is het personeels­bestand bij het Agentschap gekrompen, waardoor het aantal controles gedaald is. ‘Het FAVV wijst terecht de regering met de vinger. Dit is nu een politieke kwestie geworden en een verantwoor­delijkheid van minister Ducarme en zijn voorganger Willy Borsus’, reageert Kristof Calvo (Groen).

3. Hoe serieus nemen politie en Justitie de voedselvei­ligheid?

Groen onthoudt na de eerste lezing van het rapport dat het FAVV lijdt onder een onderbeman­ning bij politiedie­nsten en justitie. De federale politie in Luxemburg heeft twee agenten voor dossiers die te maken hebben met de volksgezon­dheid. Die agenten hebben het volgens het FAVV te druk, zodat dossiers vertraging oplopen. Daarnaast hekelt het FAVV dat een agent bij de federale politie verantwoor­delijk voor de relaties met het FAVV in 2015 met pensioen ging en niet vervangen zou zijn. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) wijst de kritiek van de hand. Er zou wel degelijk een verbinding­sagent actief zijn tussen het FAVV en de politie. Bovendien zouden er in Luxemburg voldoende agenten zijn die met dossiers rond volksgezon­dheid bezig zijn.

Ook voor Justitie is het FAVV scherp. Het Agentschap klaagt aan dat het aantal onderzoeks­rechters in Luxemburg van zes naar vier is gedaald, en dat voor ‘een steeds toenemend aantal dossiers’.

Het Agentschap lijkt niet de maximale duurtijden van inspecties bij Veviba te hebben benut

 ??  ?? FAVVtopman Herman Diricks.
FAVVtopman Herman Diricks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium