De Standaard

Van Brempt verliest van Bullmann maar maakt goede beurt

- VS

Niet Kathleen Van Brempt (SP.A) maar de 61jarige Duitser Udo Bullmann wordt de nieuwe fractielei­der van de sociaaldem­ocraten in het Europees Parlement. Bullmann gold als de favoriet, al was het maar omdat hij vooraf vrij zeker was van de 26 Duitse verkozenen binnen de fractie die 188 leden telt. Hij haalde het met 86 stemmen tegen 61 voor Van Brempt, die daarmee zeer goed scoorde. Ze voerde campagne onder de slogan ‘Dare to change’ en beloofde meer openheid bij de werking van de fractie.

‘Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met Bullmann’, liet Van Brempt op Twitter weten. ‘Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze fractie het verschil kan maken.’

De sociaaldem­ocratische fractie moest op zoek naar een nieuwe leider na het vertrek van Gianni Pittella, die verkozen werd in de Italiaanse Senaat.

Trump feliciteer­t Poetin alsnog met herverkiez­ing

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin gebeld om hem te felicitere­n met zijn overwinnin­g bij de presidents­verkiezing­en. Het telefoontj­e was onverwacht. Maandag zei het Witte Huis nog dat er geen felicitati­egesprek was gepland.

Trump zei dat hij aanstuurt op een topontmoet­ing met zijn Russische ambtgenoot ‘op niet al te lange termijn’. Op de top zou het onder meer moeten gaan over de wapenwedlo­op tussen de VS en Rusland, de situatie in Syrië, Oekraïne en NoordKorea. Er zou niet zijn gesproken over de vergiftigi­ng van een voormalige Russische dubbelspio­n in het VK.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium