De Standaard

‘Zelfrijden­de auto’s kunnen niet toveren’

Een zelfrijden­de auto heeft een voetganger doodgerede­n. De hamvraag is wie er schuld aan heeft: mens, machine of slachtoffe­r? ‘Mensen dachten dat we al veel verder stonden.’

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

‘Dit ongeval kan het vertrouwen van mensen in de technologi­e zeker een deuk geven’

BART VAN AREM Professor aan de Technische Universite­it van Delft

Na het ongeval met een zelfrijden­de auto, waarbij zondagavon­d in de Amerikaans­e staat Arizona een 49jarige vrouw overleed, rijst de vraagwie schuld treft. Het is de eerste keer dat er bij een ongeval met een zelfrijden­de auto een dode valt.

Volgens Sylvia Moir, de politiecom­missaris van het stadje Tempe, waar het dodelijke ongeval gebeurde, lijkt het antwoord duidelijk. ‘Het was moeilijk om dit ongeval te voorkomen in eender welke modus (zelfrijden­de auto of niet, red.), als je weet hoe het slachtoffe­r vanuit de schaduw plots de weg opstapte’, wordt ze geciteerd in de krant San Francisco Chronicle.

Moir baseerde zich op videobeeld­en van de camera’s van de zelfrijden­de auto, die ze kon bekijken. Op de beelden was volgens haar te zien hoe de vrouw uit het niets in het midden van het verkeer opduikt, met een fiets beladen met plastic zakken. ‘Ik vermoed dat Uber hier niet in fout zal zijn’, zei Moir. Toch sluit ze niet uit dat er mogelijk een klacht tegen de veiligheid­schauffeur in de wagen zal worden ingediend, ook al had die niet meer kunnen ingrijpen. ‘Dit is een hele nieuwe wereld die we hier verkennen’, zei ze.

Wetten van de fysica

Bart van Arem, professor aan de Technische Universite­it van Delft en gespeciali­seerd in intelligen­te voertuigen, wijst erop dat we realistisc­h moeten blijven over wat een zelfrijden­de auto kan. ‘Hij kan niet toveren, je mag er ook geen wonderen van verwachten’, zegt hij. Het is niet omdat de computer aan het stuur zit, dat de wetten van de fysica plots niet meer van tel zijn. Remafstand blijft remafstand.

De reacties op het tragisch ongeluk zijn volgens hem deels ingegeven door onrealisti­sche verwachtin­gspatronen. ‘Misschien hadden mensen het idee dat we al veel verder stonden. Dat zulke systemen al even goed konden rijden als de mens. Dat is dus nog niet zo.’

Zelfrijden­de auto’s zijn nog steeds bijzonder complexe onderzoeks­projecten. Dan kan er al eens iets mislopen. Zo zijn de wagens geregeld betrokken in ongevallen met blikschade. Meestal ligt de verantwoor­delijkheid bij andere, menselijke chauffeurs. Die reageren nogal eens agressief op het voorzichti­ge rijgedrag van de zelfrijden­de auto’s.

Maar zullen mensen die zelfrijden­de auto’s ooit echt vertrouwen? De boutade wil dat vliegtuige­n perfect zonder piloot kunnen vliegen, maar dat er amper mensen vrijwillig zouden instappen. ‘Vertrouwen moet groeien’, zegt Van Arem. ‘Dat moet in voorzichti­ge stappen worden opgebouwd. Maar dit ongeval kan het vertrouwen van mensen in die technologi­e zeker een deuk geven.’

De vraag is hoe de wetgevers zullen reageren, eenmaal er doden beginnen vallen. Zullen ze tests met zelfrijden­de auto’s almaar meer restrictie­s opleggen, en de ontwikkeli­ng ervan zo doen haperen? Een tweet van Anthony Foxx, voormalig minister van Mobiliteit in de VS, suggereerd­e zoiets. Hij stelde dat ‘prioriteit gegeven moet worden aan veiligheid.’ Dat hoeft niet noodzakeli­jk een probleem te zijn, denkt Van Arem. ‘Op termijn leidt streng toezicht tot betere systemen waarvan we beter snappen wat ze wel of niet kunnen.’

Losse wetgeving

In Nederland zijn er strenge regels om zelfrijden­de voertuigen te testen. In Californië ook: daar moet elk incident met een zelfrijden­de auto worden gerapporte­erd aan de autoriteit­en. De staat Arizona daarentege­n, waar het dodelijke ongeval plaatsvond, heeft een erg soepele wetgeving. Er is geen licentie nodig om tests uit te voeren, en geen rapporteri­ngsplicht.

De vraag is of dat een verschil zou hebben gemaakt in het dodelijke ongeval. ‘Het ongeval had misschien evenzeer in een andere staat kunnen gebeuren, of in Europa’, besluit Van Arem.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium