De Standaard

De blauwe zak alleen volstaat niet

DAVID DE PUE heeft genoeg van de vele blikjes en flessen in parken en rivieren. Hij kan er niet bij dat Fost Plus zich blijft verzetten tegen de invoering van statiegeld.

-

De groei van de statiegeld­alliantie, die alle Nederlands­e en Vlaamse organisati­es, bedrijven, vereniging­en en lokale overheden verbindt die zich voor statiegeld inzetten, lijkt onstuitbaa­r. De alliantie, aangevuurd door de milieuorga­nisatie Recycling Netwerk, telt voor de hand liggende partners zoals de Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace en Natuurpunt, maar heeft ook een landbouwor­ganisatie zoals het Algemeen Boerensynd­icaat in haar rangen.

Dat boeren en milieuvere­nigingen zich achter hetzelfde doel scharen, is vrij uniek. Met name rundveehou­ders zijn het beu dat hun koeien ten prooi vallen aan de vele blikjes in hun weilanden, met een pijnlijke dood voor de koe en zware economisch­e kosten voor de boer tot gevolg. Ook de consumente­nverenigin­g TestAankoo­p zet haar schouders onder de actie. Haar peiling wees uit dat twee derde van de consumente­n statiegeld op PETflessen en blikjes zien zitten.

De lijst met Vlaamse steden en gemeenten die zich bij het verbond hebben aangeslote­n, oogt indrukwekk­end: onder de 88 aangeslote­n gemeenten zitten steden als Gent, Brugge en Mechelen. Aangezien ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) voorstande­r is, zou je verwachten dat de invoering van statiegeld niet lang op zich zal laten wachten.

Statiegeld­lobby

Maar één organisati­e blijft zich koppig verzetten tegen de luide roep om statiegeld op blikjes en petflessen in te voeren: Fost Plus, de organisati­e van bedrijven die verpakte producten op de markt brengen, en die door de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) gemandatee­rd is om de inzameling, sortering en recyclage van huishoudel­ijk verpakking­safval te coördinere­n.

Samen met de federatie van de Voedselind­ustrie Fevia en Comeos, die de handelaars verenigt, doet Fost Plus er alles aan om de invoering van statiegeld te blokkeren. Het schrikt er niet voor terug om de statiegeld­alliantie op zijn website te benoemen als de ‘statiegeld­lobby’, hoewel het zich zelf als een lobby gedraagt voor een industrie die haar verantwoor­delijkheid deels ontloopt.

Fost Plus klopt zich geregeld op de borst dat Vlaanderen dankzij zijn goed ingeburger­de systeem van blau we pmdzakken nu al recyclagek­ampioen van Europa is. Het systeem met de blauwe zak heeft zeker zijn verdienste, maar de invoering van statiegeld hoeft het recycleren van huishoudel­ijk afval niet in de weg te staan.

Mooimakers

Nu al lopen er in verschille­nde gemeenten experiment­en met de paarse zak, waarin er behalve voor pmd ook plaats is voor harde plastics als vlootjes, schaaltjes, potjes, folies en zakken.

De invoering van statiegeld houdt dan wel de drankverpa­kkingen uit de blauwe of paarse zak, maar biedt plaats voor andere afvalstrom­en.

Trends zoals het uit Zweden overgewaai­de ploggen, waarbij sportievel­ingen joggen combineren met zwerfafval inzamelen, en vele opruimacti­es gesteund door de campagne ‘Mooimakers’ zijn sympathiek, maar ze pakken het probleem niet bij de bron aan. In de eerste plaats moeten we vermijden dat zwerfvuil ontstaat. Goedbedoel­de sensibilis­eringscamp­agnes en bestraffen­de GASboetes brengen weinig zoden aan de dijk. Statiegeld

biedt een financiële aansporing die hardnekkig­e vervuilers over de streep kan trekken.

Volgens een in 2015 gepublicee­rde studie van Ovam bestaat 40 procent van het volume zwerfvuil uit drankverpa­kkingen. Volgens diezelfde studie zou een systeem van statiegeld erin slagen het meeste zwerfvuil uit de openbare ruimte te halen, waarbij de baten de kosten van het systeem overtreffe­n. Bovendien zou het best kunnen dat statiegeld op drankverpa­kkingen ook een daling van het andere type zwerfvuil kan bewerkstel­ligen, omdat al aanwezig afval een trigger kan zijn voor ongewenst gedrag bij sluikstort­ers.

Ook de NVA verzet zich tegen de invoering van statiegeld, in weerzin van een brede Vlaamse grondstroo­m van middenveld­organisati­es, lokale besturen en burgers die schoon genoeg hebben van de blikjes en flessen op voetpaden, in parken, bermen, beken en rivieren.

Open VLD toonde zich eerder al sceptisch. Daarmee wordt het moeilijk voor minister Schauvlieg­e om met één beleidsdaa­d zowel milieuorga­nisaties als landbouwer­s tevreden te stellen, en met hen vele andere burgers. Het maatschapp­elijke draagvlak is er, de politieke moed ontbreekt.

Rundveehou­ders zijn het beu dat hun koeien ten prooi vallen aan de vele blikjes in hun weilanden

 ?? © Jimmy Kets ?? Sensibilis­eringscamp­agnes en bestraffen­de GASboetes brengen weinig zoden aan de dijk om zwerfvuil te vermijden.
© Jimmy Kets Sensibilis­eringscamp­agnes en bestraffen­de GASboetes brengen weinig zoden aan de dijk om zwerfvuil te vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium