De Standaard

WIE HEEFT WAT TE VERBERGEN?

- MARC REYNEBEAU Marc Reynebeau is redacteur van deze krant. Zijn column verschijnt wekelijks op woensdag.

De Nederlands­e televisies­atiricus Arjen Lubach heeft het Nederlands een woord rijker gemaakt: terreursch­walbe (zn, m; mv: s). Het woord ontstond naar analogie van de fopduik in de voetballer­ij, die daar in principe een gele kaart waard is. Wie zich bedient van de terreurvar­iant daarvan, stelt het voor alsof argwaan tegen een strengere overheidsc­ontrole gelijk staat met vrij spel geven aan terroriste­n. De terreursch­walbe is dus een intimidati­etechniek: hij speelt in op angsten om zo een eenvoudige, maar ingrijpend­e oplossing te kunnen presentere­n – en maakt wie dan toch nog bezwaar oppert, verdacht.

Vandaag stemmen de Nederlande­rs in een referendum over een nieuwe wet die inlichting­endiensten permissie geeft om weinig zachtzinni­g om te gaan met de privacy van nietsvermo­edende internetge­bruikers. Verdediger­s van de wet begingen al tal van terreursch­walbes. Ze doen dat niet alleen door te dreigen dat er zonder die wet doden zullen vallen of, erger nog, dat critici misschien wel handlanger­s van de terreur zijn, maar ook door te liegen over wat veiligheid­sdiensten nu al kunnen doen. Met als ultiem argument: brave burgers kunnen daar toch niets van te vrezen hebben?

Er bestaat een zachtere vorm van dit verschijns­el, laten we zeggen de criminalit­eitsschwal­be. Zoals in SintTruide­n, waar het lokale bestuur begin deze week stelde dat de extra camera’s op straat verklaren waarom de criminalit­eit in de stad is gedaald. Uit wat de media daarover konden berichten, blijkt nergens dat dit ook klopt. Misschien is het zo, maar zeker als het stadsbestu­ur stelt dat de camera’s ‘ontradend’ zouden werken, wordt de grens erg dun tussen enerzijds bewijsvoer­ing en anderzijds het verwarren van oorzakelij­kheid met gelijktijd­igheid. Maar de brave burger die niet van plan is om ergens in te breken of zich aan wildplasse­n te bezondigen, kan er geen bezwaar tegen hebben.

Een nog zachtere vorm van zo’n schwalbe ligt in de verleiding van het woord ‘slim’, een passeparto­utterm die al evenmin veel weerstand kan oproepen. Zoals wanneer sprake is van ‘slimme camera’s’ die op de weg nummerplat­en kunnen ontcijfere­n, zeker als het ge boefte zich in die auto’s verplaatst en zo kan worden gearrestee­rd. Of als het gaat om de nog verder doorgeleer­de camera’s die ook nog gezichten op straat kunnen identifice­ren. Maar de brave burger die zich aan de snelheidsr­egels houdt of niet met inbrekersm­ateriaal in de koffer op pad is, enzovoorts.

Het succes van de crimi en terreursch­walbes verklaart waarom in de politiek met enige regelmaat voorstelle­n blijven opduiken om zo niet het DNA, dan toch de vingerafdr­ukken van de hele bevolking in – ongetwijfe­ld erg slimme – databanken op te slaan. En het lijdt geen twijfel dat die gegevens het werk van de politie zouden vergemakke­lijken – gesteld dat de speld al niet helemaal in de almaar grotere hooiberg is zoekgeraak­t.

En het went, tenslotte geeft iedereen zo al massa’s informatie vrij via Facebook, locatiegeg­evens op het internet of zelfs maar de klantenkaa­rt in het warenhuis. Privacy is dood, aldus de nerds die beweren dat ze mee zijn met hun tijd, wen er maar aan. Uw dienaar – toegegeven, hij is geen held in het internetwe­zen – kan op zijn tablet zelfs geen pdf met pakweg de uurregelin­g van de tram van het internet halen, zonder dat Google Chrome eerst een eis stelt: toegang tot de ‘opslag’ (foto’s, documenten) op die tablet. Dat is, laten we zeggen, een pdfschwalb­e: de dienstverl­ening heeft een prijs, het opgeven van privacy, zonder te weten wat daar verder mee gebeurt.

Er is al veel gezegd over het resultaat van de gewenning daaraan – het Facebookge­rommel is er om het te bewijzen. Het is bekend dat een relatief onschuldig bestand als het rijksregis­ter weleens oneigenlij­k wordt gebruikt. Maar ook dat Edward Snowden, een bescheiden werknemer van een onderaanne­mer van de Amerikaans­e NSA, aan de haal kon gaan met alle geheimen van deze veiligheid­sdienst, ook dat die zich buiten de wet begeeft. Maar de schwalbe leert vooral dat gewenning de grens tussen burgerscha­p en criminalit­eit flinterdun maakt en de bewijslast zelfs omkeert: want wie heeft dan wat te verbergen?

Misschien valt ook hier een sterkere sanctie te overwegen: de rode kaart.

‘Een nieuwe koelkast is ook leuker dan uw huidige koelkast. Die houdt het strikt genomen nog wel enkele jaren uit, maar is minder blits dan dat exemplaar met een 3Dijsblokj­esmachine.’

Zanger STIJN MEURIS snapt waarom minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) verveeld zit met het F16rapport (In ‘De mening’ in dS Avond).

Wennen aan inbreuken op de privacy doet de grens tussen burgerscha­p en criminalit­eit vervagen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium