De Standaard

Crowdfundi­ng op z’n Belgisch

- SVEN DE VOCHT Directeur ondernemer­schap & crowdfundi­ng Voka – Kamer van Koophandel AntwerpenW­aasland.

Het ingezameld­e bedrag van crowdfundi­ng daalde in 2017 voor het eerst in ons land (DS 20

maart). Vooral in vergelijki­ng met Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is de achterstan­d op het totaal opgehaalde bedrag frappant.

Er zijn drie vormen van crowdfundi­ng. De meest succesvoll­e vorm van crowdfundi­ng is rewardbase­d. Daarbij krijgt de investeerd­er als beloning een deel van de eerste exemplaren van het product. Het gaat ook over kleinere investerin­gsbedragen. Iets minder populair, maar wel groeiend, is crowdlendi­ng, waarbij de financierd­er als compensati­e een aandeel verwerft in de ondernemin­g of zijn inleg terugkrijg­t.

Het probleem zit bij de derde vorm: equity crowdfundi­ng, dat je de mogelijkhe­id biedt aandeelhou­der te worden van startups. Internatio­naal gezien is dit een snel groeiende vorm van financieri­ng van ondernemin­gen. Maar niet in België, wegens de onaangepas­te wetgeving.

Individuel­e crowdfunde­rs mogen in ons land hooguit 5.000 euro ophalen, voor bedrijven ligt het maximale bedrag op 300.000 euro. Een peulenschi­l in vergelijki­ng met de ons omringende landen, waar het bedrag veel hoger ligt.

Via een taxshelter voor investerin­gen in startups probeert de overheid crowdfundi­ng te stimuleren, maar de beperkende regelgevin­g rond equity crowdfundi­ng maakt die inspanning­en ongedaan.

Particulie­ren kunnen wel ongereglem­enteerd hun geld vergokken door te speculeren op cryptomunt­en, één grote zeepbel. De internetwe­reld kent bovendien geen grenzen, waardoor je bijna onbeperkt kunt investeren via platformen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De gewone man in de straat beschermen tegen fraudeurs is goed. Hem goed informeren over de risico’s van investeren in startups en andere risicovoll­e belegginge­n is ook goed. Maar door op Belgisch vlak regels op te leggen die je met twee klikken op het internet kunt omzeilen, ontneem je onze economie kansen. We kunnen ook de Europese wetgeving volgen.

Landen zoals België zouden per definitie vooruitstr­evend moeten zijn. Dankzij onze kleinschal­igheid kunnen we nieuwe technologi­eën en businessmo­dellen sneller omarmen. Dan worden we een testmarkt voor de next economy in plaats van een boemeltrei­ntje dat overal achteraan tuft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium