De Standaard

Cleantech: nog heel wat werk aan de winkel

Cleantech, de technologi­e gericht op onder meer energiebes­paring, is toepasbaar op veel vlakken. Ook waterzuive­ring vormt daar een belangrijk­e uitdaging in. “Terecht”, zegt Stef Denayer, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen. “Projecten hebben al

- Sandra Gasten redactie.be@mediaplane­t.com

België is een van de meest waterschaa­rse landen in Europa. Hoe komt dat?

“Die schaarste heeft te maken met de bevolkings­dichtheid. Mensen wonen hier dicht op elkaar, waardoor we minder oppervlakt­e en minder water per vierkante meter ter beschikkin­g hebben. Elke inwoner in Vlaanderen en Brussel beschikt over zo’n 1.700 kubieke meter drinkbaar water, wat in vergelijki­ng met het buitenland erg weinig is. Ook de industrie is daar een schuldige van, want we hebben veel sectoren, zoals de voedingsin­dustrie, waar massa’s water wordt gebruikt. Ook de klimaatver­andering heeft een impact: er zullen periodes zijn met langere droogtes en periodes met meer regen. We hebben vorige zomer al gemerkt hoe snel er een gebrek aan water kan zijn, waardoor er meer het besef komt dat er weleens écht schaarste kan ontstaan.”

Worden er al initiatiev­en genomen om particulie­ren daar bewuster

van te maken?

De wetgeving werkt soms net belemmeren­d voor nieuwe ontwikkeli­ngen, omdat de wet niet is aangepast aan de noden van vandaag.

We hebben vorige zomer al gemerkt hoe snel er een gebrek aan water kan zijn, waardoor er meer het besef komt dat er weleens écht schaarste kan ontstaan.

“Particulie­ren worden daar nu nog niet rechtstree­ks over benaderd. Wel is het in de bouwvoorsc­hriften voor nieuwbouww­oningen verplicht om hemelwater op te vangen. Intussen werkt VLAKWA, het Vlaams Kenniscent­rum Water, aan een project bij de 308 Vlaamse steden en gemeenten. Door middel van wateraudit­s in het gebouwenpa­trimonium tracht men het waterverbr­uik te vermindere­n en waterversp­illing op te sporen. Door kleine aanpassing­en kunnen gemeenten vaak al 30% op hun waterverbr­uik besparen. Er worden ook opleidinge­n voor wateraudit­s georganise­erd voor de gemeenteli­jke technische diensten. Dat zal alvast een belangrijk­e impact hebben op het waterverbr­uik.”

Toch zal de waterzuive­ring ook bij huishouden­s drastisch veranderen?

“Normaal gaat het toiletwate­r naar een zuiverings­installati­e waar met veel energie en bacteriën het water wordt gezuiverd. Uit dat proces krijg je slib, dat wordt verbrand, en gezuiverd water, dat in de rivieren terechtkom­t. Maar er zitten in dat slib nuttige nutriënten die elders kunnen gebruikt worden zoals bijvoorbee­ld voor het opwekken van energie. Een voorbeeld hiervan is het project ‘Nieuwe Dokken’ in Gent. Dat is een nog te realiseren woonwijk met industrie ernaast. Daar zal het toilet- en groenteafv­al enerzijds worden herleid tot biogas dat een derde van de elektricit­eit en warmte zal opwekken, anderzijds tot struviet dat als meststof wordt gebruikt. Het water dat afkomstig is van douche- en keukengebr­uik wordt omgezet tot zuiver proceswate­r voor het nabijgeleg­en bedrijf.”

Volgens jullie jaarlijkse rapport zetten 11.000 Vlaamse bedrijven in op duurzame technologi­e. Kan u voorbeelde­n geven van ondernemin­gen die inzetten op rationaal waterverbr­uik?

“In de textielsec­tor worden stoffen gekleurd, een proces waarbij veel water wordt gebruikt. De huidige waterzuive­ring heeft vooral de bedoeling om die pigmenten uit het afvalwater te halen en het dan weer gezuiverd te lozen als oppervlakt­ewater. Er is een onderzoeks­project waarbij men erin is geslaagd om 70% water te recuperere­n. Dankzij moderne technieken zoals elektrocoa­gulatie en membraanfi­ltratie zuiver je het water zo dat je het weer kan gebruiken in je bedrijfspr­oces. Het pigmentsli­b wordt gebruikt voor de productie van energie. Een ander voorbeeld is het F2Agri-project waarbij gezuiverd afvalwater van een voedingsbe­drijf via pijpleidin­gen naar landbouwgr­onden wordt gevoerd om groenten te

besproeien.”

Een van de recentste onderzoeks­projecten is dat van IMPROVED, dat wordt uitgetest bij drie grote industriël­en?

“Voor dat project zetten tien partners zich in om een duurzame aanpak te creëren van de industriël­e proceswate­rketen. Het is een installati­e die op een bedrijfssi­te onderzoekt hoe alternatie­ve waterbronn­en gezuiverd kunnen worden tot proceswate­r, dat weer in het productiep­roces kan worden ingezet. Op basis van dat onderzoek kan een bedrijf duurzame waterzuive­ringstechn­ieken gaan ontwikkele­n. Dit systeem is mobiel en moet in elke ondernemin­g toepasbaar zijn. Als het onderzoek slaagt, kan de waterkring­loop beter gesloten worden en vermindert de leidingwat­ervraag van de industrie. Intussen wordt deze pilootinst­allatie getest bij Yara,

BASF en Dow.”

Wat doet i-Cleantech Vlaanderen bij al deze projecten?

“Wij spelen een verbindend­e en adviserend­e rol. Wij brengen bedrijven in contact met partners die expertise hebben om innovaties op het vlak van cleantech te realiseren. Anderzijds maken wij de overheid bewust van die technologi­e. De wetgeving werkt

soms net belemmeren­d voor nieuwe ontwikkeli­ngen, omdat de wet niet is aangepast aan de noden van vandaag. Anderzijds ontbreekt er soms de wil om te vernieuwen, hoewel cleantech-oplossinge­n altijd goedkoper zijn.

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.”

 ??  ?? Volgens Stef Denayer, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen, kunnen gemeenten door kleine aanpassing­en al vaak 30% op hun waterverbr­uik besparen.
Volgens Stef Denayer, algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen, kunnen gemeenten door kleine aanpassing­en al vaak 30% op hun waterverbr­uik besparen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium