De Standaard

“Zowel watervoorr­aden creëren als wateroverl­ast tegengaan”

West-Vlaanderen is door haar ligging en geografie een echte ‘waterprovi­ncie’. Een integraal waterbelei­d is dan ook cruciaal om de verschille­nde uitdaginge­n te beantwoord­en. We vroegen het aan Bart Naeyaert, gedeputeer­de van de Provincie West-Vlaanderen.

-

Met welke uitdaginge­n kampt u in West-Vlaanderen op het vlak

van waterbehee­r?

“De provincie is beheerder van bijna alle onbevaarba­re ingeschrev­en waterlopen. Aan de ene kant worden wij geconfront­eerd met regenval die onder invloed van de klimaatver­andering steeds heviger wordt. Aan de andere kant is er de ruimtelijk­e ordening, waarbij men in het verleden gebouwd en verhard heeft en beken ingekokerd heeft op plaatsen waar men dat beter niet had gedaan. Bij hevige regenval leidt dat tot overstromi­ngen. De kokers kunnen het water niet meer slikken of effectief overstromi­ngsgevoeli­ge bewoonde gebieden komen onder water. Daarom investeren we in waterbuffe­ring stroomopwa­arts van de bebouwde gebieden.”

“Daarnaast worden we sinds enkele jaren geconfront­eerd met periodes van verdroging, wat vooral een impact heeft op de landbouw. Daarom moet worden voorzien in een extra watervoorr­aad door gecontrole­erde overstromi­ngsgebiede­n te creëren waar water kan worden gebufferd en gebruikt

door landbouwer­s die kampen met een watertekor­t. Aanvullend kijken we samen met landbouwer­s hoe we ook op hun private terreinen waterbuffe­rs kunnen realiseren die zowel bij wateroverl­ast als bij watertekor­t kunnen worden aangewend.”

“In West-Vlaanderen tellen we zeven grote polderbest­uren die een belangrijk­e rol spelen in het beheer van de waterlopen in hun gebieden. Tijdens periodes van droogte kampen zij echter met verzilting. Daarom streeft men naar voldoende zoetwaterv­oorraad in de polderwate­rlopen en onderzoeke­n we de mogelijkhe­id van ondergrond­se zoetwatero­pslag. De uitdaginge­n van de provincie en haar partners in waterbehee­r gaan dus zowel over het creëren van watervoorr­aden als het tegengaan van wateroverl­ast.”

Hoe staat het met de waterkwali­teit?

“Ook de waterkwali­teit is enorm belangrijk. Zo zijn er bijvoorbee­ld de nitraatric­htlijn en het netwerk van MAP-meetpunten. Het is een hele uitdaging om het gebruik van dierlijke mest optimaal in te zetten en stikstofku­nstmest te beperken. Daarom hebben we samen met Inagro een werking uitgebouwd om landbouwer­s bij te staan in het vermindere­n van de nitraatres­iduen. Dat leverde reeds resultaten op. Zo verminderd­e het aantal overschrij­dingen en daalde ook de hoogte van die overschrij­dingen. Helaas zijn deze nog onvoldoend­e zichtbaar in de evaluaties van het MAP-meetpunten­netwerk.”

“In heel Europa is er geen enkele andere regio die zo intensief en transparan­t de waterkwali­teit betreffend­e de nitraatric­htlijn blootlegt dan Vlaanderen. De metingen gebeuren namelijk tot in de kleinste waterlopen. Hierdoor beschikken we over enorm veel gegevens waarmee ook de moeilijker­e uitdaginge­n kunnen worden aangepakt die nog voor ons liggen. Zo staan bepaalde intensieve teelten zoals prei nog tot laat in het jaar op het veld. De meting van nitraatres­iduen gebeurt echter in het najaar, waardoor de resultaten negatief worden beïnvloed.”

We worden sinds enkele jaren geconfront­eerd met periodes van verdroging, wat vooral een impact heeft op de landbouw. Daarom moet worden voorzien in een extra watervoorr­aad.

De evenwichts­oefening tussen natuur en bemesting is en blijft een complexe uitdaging.

“Ook de klimaatver­andering speelt een rol. Wanneer er na het bemesten zeer veel regen valt, dan spoelt die bemesting uit. Tijdens droogteper­iodes wordt de bemesting dan weer niet opgenomen door de planten, waardoor ze niet kunnen groeien. Wanneer het daarna dan weer harder gaat regenen, krijg je opnieuw uitspoelin­g. De evenwichts­oefening tussen natuur en bemesting is en blijft dus een complexe uitdaging.”

Wat zijn voor u de prioriteit­en binnen het waterbelei­d?

“Wateroverl­ast, watertekor­t, waterkwali­teit,… het komt er op aan om alle verschille­nde uitdaginge­n tegelijk aan te pakken, en dat vraagt om een integraal waterbelei­d. De prioriteit is daarbij het vermijden van wateroverl­ast voor de burgers. Om dat in goede banen te leiden hebben we als provincie zeer nauwe contacten met alle gemeenten. Voor ieder gebied is er een verantwoor­delijke die de contacten met de gemeenten en polderbest­uren van nabij opvolgt en zijn gebied ook door en door kent. Op die manier staan we als provincie zo dicht mogelijk bij het gebied.”

Hoe belangrijk is samenwerki­ng?

“Sommige waterprobl­emen zijn grensovers­chrijdend. Zo worden we momenteel geconfront­eerd met een muskusratt­enplaag die overkomt vanuit Frankrijk. Deze dieren tasten de oevers van de beken aan, waardoor er wateroverl­ast kan ontstaan. We beschikken in West-Vlaanderen over een dicht netwerk van muskusratt­enbestrijd­ers, waardoor we deze populatie tot nu toe goed onder controle hadden. Door de instroom vanuit Frankrijk zullen we echter voor een internatio­nale aanpak moeten gaan.”

“Daarnaast werken we internatio­naal samen voor projecten rond bijvoorbee­ld erosiebest­rijding en een meer ecologisch­e inrichting van de oevers van beken. Dit wordt dan steeds vertaald naar een gebiedsger­ichte en lokale aanpak. Ook onze samenwerki­ng met het Vlaams Kenniscent­rum Water (Vlakwa) is belangrijk. Overheden, onderzoeke­rs, ondernemer­s en vertegenwo­ordigers van belangengr­oepen overleggen over water. Samen detecteren we problemen, zoeken we naar oplossinge­n, ontwikkele­n we actieprogr­amma’s en kijken we hoe

we die via de overheid kunnen stimuleren.”

 ??  ??
 ?? © FOTO: PRIVÉ ?? Bart Naeyaert, gedeputeer­de van de Provincie West-Vlaanderen: “We kijken samen met landbouwer­s hoe we ook op hun private terreinen waterbuffe­rs kunnen realiseren die zowel bij wateroverl­ast als bij watertekor­t kunnen worden aangewend.
© FOTO: PRIVÉ Bart Naeyaert, gedeputeer­de van de Provincie West-Vlaanderen: “We kijken samen met landbouwer­s hoe we ook op hun private terreinen waterbuffe­rs kunnen realiseren die zowel bij wateroverl­ast als bij watertekor­t kunnen worden aangewend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium