De Standaard

GROENLINKS VEROVERT NEDERLANDS­E STEDEN

GroenLinks lijkt de grote winnaar te worden van de gemeentera­adsverkiez­ingen in Nederland. De partij van Jesse Klaver wordt de grootste in Amsterdam en Utrecht.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I GroenLinks rijft Amsterdam binnen. Dat voorspelde­n gisteravon­d de exitpolls. Het linksliber­ale D66 had vier jaar geleden het rode bastion in handen gekregen, maar vanaf vandaag wordt groen de kleur van de hoofdstad. De partij van Jesse Klaver verdubbelt zijn zetelaanta­l bijna en stijgt van zes naar elf. ‘Een historisch­e uitslag’, vond Amsterdams partijvoor­zitster Marjolein Meijer. D66 krijgt een pandoering en duikt van veertien naar negen zetels.

Nog grote verliezers in de hoofdstad zijn de socialiste­n (SP) en – vooral – de sociaaldem­ocraten van de PvdA. Na het grote verlies in 2014 kachelt de partij van Lodewijk Asscher nog eens vijf zetels achteruit. Dat leek gisteravon­d een trend in de grote steden, want ook in Rotterdam en Utrecht boekten de twee rode partijen fors verlies.

In Amsterdam werd ook erg uitgekeken naar het resultaat van Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet. Het was de enige gemeente waar de nieuwe rechtspopu­listische partij meedeed. Het succes is minder groot dan verwacht: de partij zou twee zetels halen.

Ook in Utrecht stonden rood en D66 op verlies, en groen op winst. In de studentens­tad haalde GroenLinks zelfs een eclatante zege. Het zou een kwart van de stemmen binnenrijv­en – goed voor twaalf zetels – en met ruime voorsprong de grootste partij worden. Ook hier onttroont de partij D66, dat vier zetels zou verliezen om er negen over te houden.

In Rotterdam was het vooral de vraag of Leefbaar Rotterdam – de erfgenamen van Pim Fortuyn – de grootste partij kon blijven. Dat leek te lukken, maar ze verliest wel zetels. Volgens de exitpolls zakt de partij van veertien naar elf zetels. Toch was lijsttrekk­er Joost Eerdmans erg tevreden. ‘We gaan wel iets achteruit, maar dit is een topprestat­ie voor ons allemaal. We zijn niet verslagen door de PVV (van Geert Wilders,

red.), en daar zijn we ontzettend blij mee.’ De grote winnaar in de havenstad is Denk, de partij die zich vooral richt op de Nederlande­rs van Turkse origine. Zij haalt in een klap vier zetels. Ook hier is er winst voor GroenLinks (twee zetels erbij) en de VVD (idem). Ook de PVV, die voor het eerst opkwam in de stad, haalt twee zetels.

Landelijke exitpolls waren er gisteravon­d niet. Vier jaar geleden bleken de voorspelli­ngen van onderzoeks­bureau Ipsos niet betrouwbaa­r genoeg. Het CDA werd toen te laag gepeild. Lokaal bleven de christende­mocraten toen nog de meeste stemmen halen, hoewel ze op nationaal niveau weggezakt waren.

De vraag is of ze die koppositie kunnen behouden. Dat zal pas vandaag duidelijk worden, want de christende­mocraten staan vooral op het platteland sterk en daar waren geen exitpolls. De VVD van premier Rutte – die op nationaal niveau al jaren de sterkste fractie is – maakte zich de voorbije weken in elk geval sterk dat ze ook op lokaal vlak de macht kan grijpen.

In grote steden leek de VVD lichte winst te boeken en daarmee gaat ze tegen de traditie in want gewoontege­trouw worden de regeringsp­artijen afgestraft bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Dat scenario dreigt vandaag vooral voor D66. De exitpolls in Rotterdam, Utrecht, Enschede en Amsterdam voorspelde­n weinig goeds voor de partij van Pechtold: overal was er verlies.

Nederland kon ook stemmen in een raadgevend referendum. De inzet daarvan was eerder symbolisch, want de regering had al laten weten dat ze met de uitslag geen rekening zou houden. De Nederlande­rs moesten zich uitspreken over de vraag of hun inlichting­endiensten ruimere bevoegdhed­en mogen krijgen. De regering heeft daarover een wet klaar.

Volgens de exitpolls is Nederland volledig verdeeld over de kwestie: 49 procent zou voor hebben gestemd, 48 procent tegen. De verwachtin­g was wel dat meer Nederlande­rs de wet zouden steunen.

Voor de ‘rode’ partijen SP en PvdA dreigt een catastrofe. Ook D66 krijgt klappen

 ?? © Bas Czerwinski/anp ?? Aanhangers van GroenLinks juichen in Amsterdam. De partij krijgt elf zitjes in de gemeentera­ad.
© Bas Czerwinski/anp Aanhangers van GroenLinks juichen in Amsterdam. De partij krijgt elf zitjes in de gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium