De Standaard

VERTROUWEN GESCHAAD

- BART STURTEWAGE­N

De legerleidi­ng heeft al jaren absoluut geen zin in een verlengd gebruik van de bestaande F16vloot. Een document uit november 2015 laat daarover geen twijfel. Na een aanpassing zouden de toestellen wel langer in dienst kunnen blijven, maar ze zouden niet aan het hoge ‘ambitieniv­eau’ van onze luchtmacht beantwoord­en. Voor een paar jaar langer gebruik zou 2 miljard moeten worden neergeteld. De kosten voor die renovatie zouden in de Verenigde Staten blijven hangen en dus onze industrie niet ten goede komen. Het was, kortom, een slechte piste. Die doctrine heerste kennelijk op alle niveaus die met het dossier te maken hadden.

Een latere studie, van de bouwer van het toestel zelf, achtte een update tot op zekere hoogte wel doenbaar en was dus zeer onwelkom. Voor de top brass bracht het rapport niets nieuws, maar die vreesde wel dat de politieke discussie van voor af aan zou herbeginne­n. Het werd daarom verkieslij­k geacht de minister, Steven Vandeput (NVA), niet in te lichten. Kennelijk beschouwde­n ze hun baas als iemand die niet in staat is te voorkomen dat ‘verkeerde’ conclusies plots politiek gewicht krijgen, waardoor het gewenste scenario, de aankoop van nieuwe vliegtuige­n, bij voorkeur de F35, wordt doorkruist.

Of de publieke blamage zijn politieke positie aantast is, zoals steeds, een kwestie die hijzelf en zijn partij moeten inschatten. Gisteravon­d werd duidelijk dat Vandeput onverminde­rd de steun van zijn partijvoor­zitter heeft. De contouren van een samenzweri­ng onder generaals worden scherper en dat neemt de druk van de minister weg. Ook de meerderhei­d is onder controle. In de Kamer stemde die ermee in het onderzoek naar wie wat wist en wanneer over de paasvakant­ie te tillen. Dan weet je het wel.

De politieke gevolgen van dit incident worden gezwind ingedijkt. Als er koppen rollen, zullen het er met sterren en strepen zijn, maar zelfs dat is niet zeker. Hoe sterker de minister zich voelt, hoe minder hard hij de eigengerei­de generaals moet kastijden.

De echte schade ligt elders. Europa, een economisch­e reus maar een militaire dwerg, kan niet meer vanzelfspr­ekend rekenen op rust aan zijn grenzen. Het moet zijn verantwoor­delijkheid opnemen. In dat kader is het niet houdbaar dat België al jarenlang achterophi­nkt wat militaire uitgaven betreft. In een betere wereld zou dat anders zijn, maar in die wereld leven we helaas niet. In de echte wereld, degene waarin we wel verkeren, moet de samenlevin­g kunnen vertrouwen op haar leger. Dat vertrouwen is geschaad. Het kan niet dat niemand daar de verantwoor­delijkheid voor opneemt.

De contouren van een samenzweri­ng onder generaals worden scherper

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium