De Standaard

Gerecht niet meer onafhankel­ijk?

In Brussel staat een Engelstali­ge handelsrec­htbank in de steigers. De minister van Justitie zal de belangrijk­ste rechters aanduiden. ‘Dit gaat in tegen de Grondwet’, klinkt het bij de Hoge Raad voor de Justitie.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

BRUSSEL I Een prestigepr­oject, zo kan het Belgian Internatio­nal Business Court (BIBC) gerust worden genoemd. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft samen met premier Charles Michel (MR) het plan opgevat om in Brussel een gloednieuw­e rechtbank uit de grond te stampen. Handelsges­chillen tussen internatio­nale ondernemin­gen zouden daar worden beslecht. Met het BIBC wil de regering inspelen op de naken de Brexit. Het Britse afscheid van de Europese Unie zal vermoedeli­jk een pak twisten over handelsbev­oegdheden uitlokken.

Zoals de naam doet vermoeden, wordt het Engels de voertaal. Hoe de procedures eruitzien, komen de partijen onderling overeen, maar de leiding van de rechtbank komt sowieso in handen van rechters. En onder meer daar wringt het schoentje. Na de raadsheren van het Brusselse hof van beroep (DS 5 december) trekt nu ook de Hoge Raad voor de Justitie aan de alarmbel.

PROBLEEM 1:

De Engelse naam en specifieke opdracht veranderen niets aan het feit dat het BIBC een rechtbank van koophandel is, vindt de Hoge Raad. Dus moet die ook voldoen aan de grondwette­lijke regels over het gerecht. ‘De werkelijke en zichtbare onafhankel­ijkheid is essentieel voor de rechterlij­ke macht. Dit moet ook voor dit nieuwe rechtscoll­ege gelden’, staat in een zeer kritisch advies van de Hoge Raad.

Om die onafhankel­ijkheid van het gerecht zo hoog mogelijk te houden, benoemt de Hoge Raad voor de Justitie magistrate­n. Die Hoge Raad werd opgericht in de nasleep van de affaireDut­roux in de jaren negentig, toen het vertrouwen in Justitie, onder meer door politieke benoeminge­n, op een dieptepunt zat.

Maar de ‘president’ en ‘vicepresid­ent’ van het BIBC – de korpschef en zijn adjunct – zullen niet worden geselectee­rd door de Hoge Raad. Dat

Reactie Geens

‘Het advies van de Raad van State over

het BIBC was positief’, reageert het kabinetGee­ns. ‘Met pertinente opmerkinge­n van de Hoge Raad zal zeker rekening worden gehouden bij de verdere uitwerking. Een internatio­nale handelsrec­htbank heeft als voordeel dat bedrijven in een taal die beide partijen begrijpen, kunnen procederen. Vroeger week men daarvoor uit naar het Verenigd Koninkrijk, maar met de

Brexit in het vooruitzic­ht zal dat geen optie meer zijn. België kan door zijn ligging een ideale rol spelen.’

(vhn) wordt het voorrecht van de minister van Justitie. Ook bij benoeminge­n op andere posities wordt de Hoge Raad buitenspel gezet.

‘Dit voorontwer­p gaat in tegen de Grondwet. We riskeren hierdoor via de achterdeur weer politieke benoeminge­n toe te laten’, vindt Christian Denoyelle van de Hoge Raad voor de Justitie.

PROBLEEM 2:

Niet alleen zijn er vragen bij de manier waarop de rechters van het BIBC worden benoemd. De Hoge Raad waarschuwt ook voor de gevolgen bij de rechtbanke­n waar die rechters worden weggeplukt: ‘Zonder compensere­nde maatregele­n zal dit de toestand van de rechterlij­ke macht, die nu al kritiek is, alleen maar verergeren.’

Denoyelle: ‘Dat heeft ook gevolgen voor de burger, die misschien wat langer zal moeten wachten op de behandelin­g van zijn rechtszaak.’ Het Brusselse hof van beroep kampt nu al met een stevige achterstan­d.

PROBLEEM 3: wie gaat dat

En dan doemt er nog een derde kwestie op: hoe zal het BIBC aan zijn geld komen? ‘Het plan is dat de rechtbank zelfbedrui­pend zou zijn en zeer snel, flexibel en efficiënt zou kunnen werken’, zegt Denoyelle. ‘Dat komt neer op een soort privatiser­ing van een deel van de rechtspraa­k. Het BIBC dreigt een soort viprechtba­nk met een fast lane te worden. Dat vinden we geen goed concept. Elke burger heeft recht op een toegankeli­jke, snelle en kwaliteits­volle justitie.’

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium