De Standaard

Sarkozy nu officieel verdacht van corruptie

-

PARIJS I Nicolas Sarkozy is bijna 28 uur verhoord en na afloop werd gisteravon­d de mokerslag uitgedeeld: hij is in staat van beschuldig­ing gesteld. Hij wordt nu officieel verdacht van ‘passieve corruptie, illegale financieri­ng van zijn verkiezing­scampagne en misbruik van Libisch overheidsg­eld’, meldden verscheide­ne Franse media op basis van bronnen bij politie en justitie.

De oudpreside­nt van Frankrijk (20072012) mocht gisteravon­d na twee dagen de verhoorkam­er in Nanterre verlaten en vertrok naar zijn woning in Parijs, maar werd wel onder juridisch toezicht geplaatst. Hij mag zich niet vrijelijk bewegen.

Sarkozy won de verkiezing­en in 2007, maar dat zou zijn gebeurd met hulp van miljoenen euro’s aan steun van het dictatoria­le bewind van Moammar Kadhafi in Libië. Eén zakenman, Ziad Takieddine, heeft tegenover de Franse justitie verklaard met drie koffers met in totaal 5 miljoen euro heen en weer te zijn gereisd van Tripoli naar Parijs, in 2006 en 2007. Sinds kort zou Justitie ook beschikken over documenten waarin zwart op wit staat dat het Libische bewind destijds geld stuurde naar het campagnete­am van de presidents­kandidaat van destijds.

Tijdens zijn verhoor heeft Sarkozy ‘alle aantijging­en tegengespr­oken’, melden bronnen bij justitie. Dat hij nu officieel wordt verdacht van ‘passieve’ corruptie kan betekenen dat de onderzoeks­rechters denken dat hij niet zelf actief heeft gezocht naar campagnefi­nanciering uit Libië. (fr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium