De Standaard

Polen eist 690 miljard oorlogssch­uld op van Duitsland

Nog dit jaar wil Polen gigantisch­e bedragen terugeisen van Duitsland voor oorlogssch­ade uit de Tweede Wereldoorl­og.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Warschau in 2018, dat zijn felgekleur­de, meetkundig perfect gerenoveer­de koopmanshu­izen in het ‘authentiek­e’ stadscentr­um. Dat was in 1945 wel anders. Toen hadden de nazi’s de stad planmatig vernietigd, uit wraak voor het verzet onder de bevolking. Die operatie nam zelfs mankracht weg van het front, maar de Duitsers wilden met Warschau een voorbeeld stellen. Luchtbeeld­en uit die tijd tonen eindeloze vlaktes van puin, bomkraters en lijken. Ook andere streken van Polen moesten uit de as verrijzen.

In een eengemaakt Europa komt die herinnerin­g politiek ongelegen. Maar ze is er wel. Gisteren beloofde de Poolse minister van Buitenland­se Zaken Jacek Czaputowic­z daarom aan het Poolse parlement dat hij nog voor eind dit jaar compensati­e zal vragen aan Duitsland voor de oorlogssch­ade uit de Tweede Wereldoorl­og. ‘We zullen wettelijke, politieke en financiële instrument­en overwegen.’ En dat nog geen dag nadat kanselier Angela Merkel Warschau had bezocht om de oplopende spanningen in te perken.

Niet toevallig nu

De Europese Unie staat namelijk op het punt om Polen te bestraffen. De Polen hebben de scheiding tussen politiek en justitie zwaar aangetast en kregen tot dinsdag om die hervorming­en terug te draaien. Onafhankel­ijke rechtspraa­k is een kernprinci­pe van de EU. Omdat Polen niet luisterde, kan het nu zijn stemrecht en subsidies verliezen in de EU, als andere landen daar tenminste unaniem mee akkoord gaan.

Hongarije, dat prat gaat op zijn ‘illiberale’ politieke model, wil Polen alvast niet veroordele­n. Tot een echte straf komt het dus allicht niet. Maar Duitsland had Polen erg actief aangesprok­en op de kwestie en krijgt nu dus een tik terug. Het ‘oorlogspla­n’ van de conservati­eve regeringsp­artij PiS scoort goed bij hun nationalis­tische achterban. Maar de vraag voor herstelbet­alingen is ook een garantie op snel verzurende relaties met Duitsland, Polens grootste handelspar­tner.

‘De kwestie van herstelbet­alingen aan Polen is wettelijk en politiek afgesloten’, liet de Duitse ambassadeu­r Rolf Nikel onlangs nog vallen op de Poolse televisie. ‘De wereld staat in brand, laten we ons focussen op de echte problemen.’

PiSparleme­ntslid Arkadiusz Mularczyk schatte de oorlogssch­uld van Duitsland op 690 miljard euro. ‘Dat is een gerechtvaa­rdigde compensati­e voor de oorlogsmis­daden, de vernietigd­e dorpen en het verloren demografi

Het enige land dat van Duitsland (miljarden aan) formele terugbetal­ingen kreeg, was Israël

‘Dit is een gerechtvaa­rdigde compensati­e voor ons verloren demografis­che potentieel’ ARKADIUSZ MULARCZYK parlements­lid Poolse Conservati­even

sche potentieel van ons land’, zei Mularczyk. Tijdens de oorlog lieten bijna één op de vijf Polen het leven. ‘Er is nog steeds een gevoel van slachtoffe­rschap én een verlangen om serieuzer te worden genomen binnen de Unie’, zegt professor Anna GrzymalaBu­sse (Stanford) aan The History Channel. ‘Met dit dossier spelen rechtse politici daarop in.’ PiSpolitic­i willen naar de VS trekken om daar een rechtszaak te starten.

Hoe haalbaar is dit?

In 1945 besloten de geallieerd­en dat nieuwe, zware oorlogssch­ulden de wederopbou­w van Duitsland zouden hypotheker­en. Ondertusse­n viel Duitsland uiteen in twee stukken, elk gedomineer­d door de grootmacht­en van het moment (de SovjetUnie en de VS). In 1953 gingen WestDuitsl­and, de WestEurope­se landen en het Sovjetblok akkoord dat er werd afgezien van verdere betalingen. Nu zeggen PiSpolitic­i dat die overeenkom­st niet geldig was, omdat Polen tijdens de communisti­sche dictatuur onder dwang van Rusland handelde.

Later sloten Polen en Duitsland na de val van de Muur nog twee verdragen. Maar omdat de kwestie toen niet besproken werd, gaat Duitsland ervan uit dat alle aanspraken verlopen zijn. Duitsland betaalde toen wel 250 miljoen aan ‘symbolisch­e humanitair­e hulp’.

Het enige land dat van Duitsland (miljarden aan) formele terugbetal­ingen kreeg, was Israël. Ook de Grieken brachten tijdens de financiële crisis die door de loop van de geschieden­is kwijtgesch­olden schulden in herinnerin­g. Zelfs Britse parlements­leden begonnen er vorig jaar over tijdens Brexitbesp­rekingen.

 ?? © epaefe ?? Angela Merkel was begin deze week nog op bezoek in Polen.
© epaefe Angela Merkel was begin deze week nog op bezoek in Polen.
 ?? © Vladimir Fedorenko/belga ?? Warschau op 1 april 1944. De Duitsers wilden een voorbeeld stellen.
© Vladimir Fedorenko/belga Warschau op 1 april 1944. De Duitsers wilden een voorbeeld stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium