De Standaard

Dino’s, pizza en chemo

-

Het personeel van de kliniek doet er alles aan om de patiëntjes een fijn gevoel te geven.

Niemand geeft betere lessen in mindfulnes­s dan kinderen. Dat bleek eens te meer in de eerste aflevering van Helden van de kinderklin­iek, dat jonge patiëntjes van het kinderziek­enhuis van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen volgt. Voor artsen en ouders overheerst de bezorgdhei­d, kinderen leven in het nu. Zo vond de twaalfjari­ge Freddy zijn niertransp­lanta tie toch maar slecht uitkomen: het was net zo druk op school.

Freddy had maar één nier meer en die functionee­rde nog amper. Zijn vader – leren jasje, babyblauwe broek en zonnebril – bad samen met hem tot God voor een goede afloop van zijn niertransp­lantatie. Terwijl Freddy werd weggeleid voor zijn operatie, zagen we hem nog even spelen met zijn tablet – hij leek een tiener zoals er zovelen zijn. Maar toen brak Freddy. ‘Ik wacht al heel mijn leven op dit moment’, zei hij, zijn tranen wegvegend in zijn bed. Zijn moeder en vader namen zijn hand vast en zongen zacht een liedje.

Minstens even aangrijpen­d was het verhaal van Finn, een kleuter met leukemie die een nieuwe chemokuur moest krijgen. We zagen Finn terwijl hij een beenmergpu­nctie onderging maar even goed terwijl hij speelde met zijn dino’s of zandkastel­en bouwde in zijn ziekenhuis­kamer. Terwijl ze hem met lachgas in een roes brachten om een venijnige prik te verzachten, droomde de verpleeg ster met Finn mee van pizza in Italië. Zijn opa en mama beloofden een uitstap naar zee. ‘Met een brommer op de dijk spelen’, suggereerd­e opa. Toen Finn met bibberend stemmetje antwoordde dat hij geen elektrisch­e zou nemen, maar ‘zo eentje waar ik zelf moet trappen’, kon je niet anders dan denken: sterk mannetje.

Helden van de kinderklin­iek registreer­t vooral, al zijn er tussendoor ach tergrondge­sprekjes met artsen en verplegers. Jammer dat de makers zich niet konden bedwingen en de emokraan geregeld helemaal openzetten. De kijker heeft echt geen ballades met gevoelige violen of slowmotion­beelden nodig om mee te leven met een kind met leukemie of een twaalfjari­ge die het uitschreeu­wt van de pijn.

Al doet de programmat­itel misschien anders vermoeden, Helden van de kinderklin­iek heeft geen last van de borstklopp­erij waar Topdokters tegenwoord­ig aan lijdt. Hier geen ‘topdokters’ die zitten op te scheppen dat ze 120 uur werken in een week, maar wel kinderarts­en en verplegend personeel die er alles aan doen om hun jonge patiëntjes er vooral niet aan te herinneren dat ze ziek zijn. Wie de helden van het kinderziek­enhuis zijn, ouders, dokters of kinderen, laat dit programma in het midden. Maar moedig zijn ze allemaal.

Tegen het einde van de aflevering mocht Finn naar huis. ‘Pizza, mag dat?’, vroeg hij aan zijn mama. Het mocht.

Dit programma heeft geen last van de borstklopp­erij waar ‘Topdokters’ tegenwoord­ig aan lijdt

 ?? © vtm ??
© vtm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium