De Standaard

De waarheid of een lap grond

In Colombia wil Ríos Vivos, een actiegroep van lokale boeren, vermijden dat een stuwmeer de geschieden­is van de burgeroorl­og wegspoelt.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I ‘Gedwongen verdwijnin­g’ is de term die Isabel Cristina Zuleta gebruikt. ‘Noem het geen ontvoering, want dan wordt er losgeld gevraagd’, zegt ze. Bij een gedwongen verdwijnin­g is het niet de bedoeling dat je terugkomt.

Zuleta zelf is er ternauwern­ood aan ontsnapt. Ze ging in december 2015 naar een meeting om te protestere­n tegen de komst van een grote waterkrach­tcentrale in het gebied waar ze woont, en ze zag de gemaskerde mannen in de verte al staan. ‘Waar is Isabel?’, vroegen die mannen aan haar vrienden. Zij had intussen al de benen genomen, van rots tot rots springend kon ze via de rivier ontsnappen. Haar vrienden – sterke boeren en koene vissers – hielden de mannen tegen. Het heeft geen haar gescheeld of Zuleta was een van de meer dan 700 vermisten in de regio.

Isabel Cristina Zuleta woont in Ituango, aan de oevers van de Caucarivie­r in het noordweste­n van Colombia. Als het van de overheid en van het bedrijf Empresas Públicas de Medellín (EPM) afhangt, verdwijnt het dorp binnenkort. In juni wordt 2.800 hectare grond blank gezet. Het gebied moet een stuwmeer worden voor Hydro Ituango, de grootste waterkrach­tcentrale van Colombia. Ze zal 15 tot 20 procent van de huidige energiepro­ductie leveren.

Constante terreur

‘De elektricit­eit gaat naar het buitenland. Het stuwmeer en de installati­es zullen samen 26.000 hectare innemen’, zegt Zuleta. Ze is, op uitnodigin­g van Broederlij­k Delen, in Brussel om in het Europees en het Belgisch parlement aandacht te vragen voor de strijd tegen de elektricit­eitscentra­le. Zuleta vertelt er over de intimidati­ecampagnes van het bedrijf en de Colombiaan­se overheid, over de constante terreur waaronder zij en haar medestande­rs moeten leven. Telefoontj­es van paramilita­iren die zeggen dat ze haar wel weten te vinden, bouwvakker­s die voorspelle­n dat er een boom op haar huis kan vallen, gemaskerde mannen die haar willen kidnappen. Dat de bedreiging­en geen loze waarschuwi­ngen zijn, leert het lot van twee activisten die in 2013 zijn neergescho­ten. De daders zijn nog niet gevonden, want alle klachten bij de politie blijven dode letter.

Zuleta is het gezicht van Ríos Vivos, een actiegroep van boeren uit de regio. Het gebied waar zij wonen lag in de frontlinie tijdens de veertig jaar durende burgeroorl­og. Sommige delen waren in handen van de rebellen van de Farc, andere stonden onder de controle van het Colombiaan­se leger. Elke familie heeft wel een zoon, man of dochter die verdween of werd neergescho­ten. Volgens Zuleta hebben de paramilita­iren – fors bewapende privégroep­en die de overheid een handje toestaken in de strijd tegen de linkse guerriller­o’s – de meeste slachtoffe­rs gemaakt. Tweede op de lijst staat de Farc zelf, dan volgt het reguliere leger.

Gebied schoonvege­n

In de strijd tegen de Farc gebruikte de regering de plannen van de dam als argument om het gebied schoon te vegen. ‘Weg met de wapens, op naar de ontwikkeli­ng’, zei Alvaro Uribe – toenmalig gouverneur van het gebied en later president – toen hij de milieuverg­unningen zonder veel onderzoek toekende. Diezelfde slogan gebruikte de onderhande­laar van het vredesakko­ord, Humberto de la Calle, om de mensen tot een ‘ja’ te overhalen in het referendum over het vredesakko­ord met de Farc in 2016.

Door de bouw van de waterkrach­tcentrale onderdeel te maken van de strijd tegen de Farc, was het voor de overheid niet moeilijk om het ecologisch­e verzet van de boeren te interprete­ren/verkopen als steun aan de Farcguerri­llero’s. Het gaf de verdwijnin­gen en de moorden in de regio extra legitimite­it. Ook vandaag nog worden de protestere­nde inwoners van Ituango weggezet als fans van de guerrilla of cocaboeren die hun spul aan de Farc leverden.

‘Wij willen de dam niet tegenhoude­n’, zegt Zuleta. ‘Wij willen zelfs

Het heeft geen haar gescheeld of Isabel Cristina Zuleta was een van de meer dan 700 vermisten in de regio

naar de hoger gelegen gebieden verhuizen, maar wij eisen duidelijkh­eid over het lot van onze vermisten en doden.’ Zo wil Ríos Vivos dat eerst alle plekken worden onderzocht waar mogelijk slachtoffe­rs zijn gedumpt. Volgens officiële statistiek­en zijn er 721 vermisten in het gebied, 159 lijken zijn opgegraven.

Maar die opgravinge­n en de vraag om openheid over de burgeroorl­og zijn heikele punten in de discussies met het bedrijf achter de centrale. EPM wil de boeren hun grond wel geven, op voorwaarde dat ze stoppen met zeuren over de burgeroorl­og. ‘De overheid wil haar rol in het doden van onschuldig­e burgers de burgeroorl­og minimalise­ren, zoals steeds’, zegt Zuleta ‘Wij vinden dat we recht hebben op de waarheid. Het leed van de laatste veertig jaar is te groot om te blijven zwijgen.’

Om die reden houdt Ríos Vivos het been stijf. De actiegroep wil beletten dat het water, dat in juni het gebied zal verdrinken, de geschieden­is wegspoelt. ‘We willen de vraag wie en waarom onze geliefden zijn vermoord, niet opbergen in ruil voor een lap grond’, zegt Zuleta.

 ?? © Nicolas Bedoya/getty ?? Een deel van het dorpje Ituango, in het noordweste­n van Colombia. Als het van de overheid afhangt, komt hier een stuwmeer voor een enorme waterkrach­tcentrale.
© Nicolas Bedoya/getty Een deel van het dorpje Ituango, in het noordweste­n van Colombia. Als het van de overheid afhangt, komt hier een stuwmeer voor een enorme waterkrach­tcentrale.
 ?? © Kristof Vadino ?? Isabel Cristina Zuleta.
© Kristof Vadino Isabel Cristina Zuleta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium