De Standaard

Omhoog met die rente

- JOHAN RASKING

De Amerikaans­e centrale bank, de Federal Reserve, trekt haar beleidsren­te op naar een vork tussen 1,50 en 1,75 procent. Dat is 25 basispunte­n meer dan de bestaande vork van 1,25 tot 1,50 procent.

De renteverho­ging kont niet onverwacht. Toch zal de unanieme beslissing van de acht Fedbestuur­ders de financiële geschieden­isboekjes halen. Het is immers de eerste renteverho­ging onder het voorzitter­schap van Jeremy Powell, de opvolger van Janet Yellen.

Onder het voorzitter­schap van Yellen maakte de Federal Reserve een einde aan jaren van nulrente, ingesteld in volle bankencris­is in 2008, in een poging om nog meer financieel en economisch onheil te bezweren.

In december 2015 werd in Amerika de nul van de rentetabel­len geveegd. Sindsdien zijn er nog vier renteverho­gingen geweest. En er komen er nog meer aan.

Powell houdt voorlopig vast aan het tempo van drie renteverho­gingen dat zijn voorgangst­er voor dit jaar had vooropgest­eld (en waarvan de eerste gisteravon­d is doorgevoer­d).

Maar door de versterkte economisch­e groeiprogn­oses laat Powell de deur open om ook volgend jaar, in 2019, drie verhoginge­n door te voeren. En dat betekent een sneller tempo dan tot nog toe op tafel lag. Bij Yellen lagen twee renteverho­gingen op tafel voor 2019.

Als de huidige conjunctuu­rprognoses bewaarheid worden en de plannen van het Fedbestuur doorgaan, zal de Amerikaans­e rente tegen eind dit jaar op 2,1 procent liggen en tegen eind 2019 op 2,9 procent. Om in 2020 door te stoten naar 3,4 procent.

Die politiek steunt op sterke economisch­e data voor de Verenigde Staten: een groeiverwa­chting die is opgetrokke­n van 2,5 naar 2,7 procent, bij amper 4,1 procent werklooshe­id en met stilletjes oplopende inflatieci­jfers, die beetje bij beetje richting 2 procent (in 2019) gaan. Met dank, onder meer, aan de grote belastingv­erlaging die president Donald Trump door het Amerikaans­e parlement heeft gejaagd.

Toch duwt Powell niet helemaal het gaspedaal in. Hij bewaart een streepje voorzichti­gheid. Heel wat analisten achtten het de voorbije dagen plausibel dat de nieuwe Fedtopman dit jaar al voor een vierde renteverho­ging zou gaan. Maar dat doet hij dus niet. Te snel de rente optrekken zou de economisch­e groei weer kunnen hypotheker­en en dat wil Powell niet riskeren.

Zeker niet nu, op een moment dat veel onzekerhei­d heerst over de impact van een mogelijke handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en zijn belangrijk­ste partners in Azië en Europa.

In Europa is er trouwens nog lang geen sprake van renteverho­gingen. De Europese Centrale Bank is haar opkoopprog­ramma van (staats)obligaties aan het afbouwen, maar pas ‘geruime tijd’ na het afsluiten van dat stimuluspr­ogramma is er volgens ECBvoorzit­ter Mario Draghi (misschien) ruimte voor een eerste renteverho­ging in Europa. Dat zal ten vroegste voor begin 2019 zijn.

‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Te snel de rente optrekken zou de economisch­e groei kunnen hypotheker­en en dat wil Powell niet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium