De Standaard

Europa tergt Trump met tech-taks van 5 miljard

Een omzetbelas­ting van 3 procent moet beletten dat internetre­uzen hier nauwelijks belastinge­n betalen.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE Het

BRUSSEL I Het is eindelijk zover. De Europese Commissie heeft gisteren een voorstel gelanceerd om grote internetbe­drijven als Facebook, Google of Apple zo snel mogelijk 3 procent belasting te doen betalen op de omzet die ze realiseren binnen elk EUland. Ook al zijn die bedrijven er fysiek niet aanwezig (lees: hebben ze er geen kantoren). De omzetbelas­ting zou 120 bedrijven treffen en 5 miljard euro per jaar opleveren.

Slechte timing

Het langverwac­hte voorstel wordt vandaag en morgen besproken tijdens de voorjaarst­op van de Europese regeringsl­eiders. De verwachtin­g is dat het daar tot felle discussies komt, omdat een aantal belastingp­aradijzen als Luxemburg en Ierland de tijdelijke omzetbelas­ting helemaal niet zien zitten. Andere landen zoals Nederland en België benadrukke­n dat zo’n heffing eerst binnen de Oeso moet worden overeengek­omen. Maar daar ligt de Amerikaans­e president Donald Trump dwars.

De zogeheten ‘Googletaks’ zal dan ook ongetwijfe­ld op kritiek vanuit Washington kunnen rekenen. Ook het Europees bedrijfsle­ven ziet weinig in de plannen. De timing is slecht. Er dreigt al een staaloorlo­g met de VS en president Trump zal de voorstelle­n van Brussel allicht zien als een aanval op Amerikaans­e technologi­ebedrijven. Veel werkgevers huiveren ook voor het nieuwe principe om niet langer de bedrijfswi­nst maar de omzet te belasten.

De slaagkanse­n van de Googletaks lijken dan ook niet groot. Niet het minst omdat elke belasting maatregel unaniem moet worden goedgekeur­d door alle 28 EUlidstate­n. Maar dat kan EUcommissa­ris Moscovici niet tegenhoude­n. ‘Natuurlijk is een wereldwijd­e aanpak veel beter, maar iedereen kan zien dat dit voor geen meter opschiet. Daarom beginnen wij alvast’, klonk het optimistis­ch.

Het is Brussel al lang een doorn in het oog dat Amerikaans­e technologi­egiganten als Facebook via allerlei fiscale achterpoor­tjes nauwelijks belastinge­n betalen in Europa, ook al realiseren ze hier een flink deel van hun omzet. Momenteel betalen digitale bedrijven gemiddeld 9,5 procent belastinge­n. Dat is minder dan de helft van de 23 procent die bedrijven in klassieke economisch­e sectoren betalen.

‘Het is een kwestie van eerlijkhei­d’, aldus Moscovici, die nog dit jaar een akkoord wil. ‘Dit is geen antiAmerik­aanse actie of belasting’, voegde hij er nog aan toe.

Op lange termijn wil de Commissie alle digitale platforms belasten die in een lidstaat jaarlijks meer dan 7 miljoen euro aan inkomsten draaien, meer dan 100.000 gebruikers hebben in dat land en er 3.000 zakelijke contracten per jaar afsluiten. En dat via een soort vennootsch­apsbelasti­ng die rekening houdt met de ‘digitale aanwezighe­id’.

Geen Spotify en Netflix

Omdat een akkoord over een Europese vennootsch­apsbelasti­ng voorlopig technisch onhaalbaar lijkt, wil Moscovici tijdelijk een alternatie­ve belasting invoeren. Die taks zou alleen worden geheven op de omzet, zoals uit advertenti­einkomsten en de verkoop van data.

De techtaks zou voorlopig alleen gelden voor bedrijven die wereldwijd een omzet boeken van minstens 750 miljoen euro en in de EU van 50 miljoen euro per jaar. Dat zijn niet alleen Google, Apple en Facebook, maar ook Airbnb en Uber. Spelers als Amazon, iTunes, Netflix en Spotify ontspringe­n wél de dans, want zij rekenen al btw op hun abonnement­en aan.

‘Dit is geen antiAmerik­aanse actie of belasting’ PIERRE MOSCOVICI EUcommissa­ris voor fiscalitei­t

 ?? © blg ?? Europese hoofdkwart­ier van Facebook
© blg Europese hoofdkwart­ier van Facebook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium