De Standaard

Op de Mount Everest €35.750

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

U kijkt misschien al uit naar een eerste terrasje, maar u kunt uzelf ook overwinnen bij min 50 graden. In de lente starten immers de eerste expedities naar de top van de Mount Everest. Wat kost dat eigenlijk, een retourtje naar het dak van de wereld?

Voorbereid­ing

De Mount Everest beklimmen is meer dan een uitdaging. De berg is officieel 8.848 meter hoog, de wind haalt er soms snelheden van 300 kilometer per uur, er zit amper zuurstof in de lucht en het kwik kan er zakken tot 50 graden onder nul.

Grootste gevaren? Lawines, vallen, hoogteziek­te en onderkoeli­ng. Ruim 235 mensen lieten het leven bij hun poging de top te bereiken.

‘Een topconditi­e en zelfstandi­g kunnen klimmen zijn basisvoorw­aarden.

Als je valt, ben je op jezelf aangewezen’, waarschuwt klimmer Jelle Veyt. ‘Vergelijk de voorbereid­ing gerust met die van een atleet voor een wereldkamp­ioenschap.’ Veyt haalde de top in 2016.

Bjorn Vandewege organiseer­t met zijn bedrijf Climbing Managers uitdagende expedities voor leidinggev­enden en beklom zelf de Everest in 2007. ‘Twee jaar lang heb ik me voorbereid. Van fitnessabo­nnement tot klimstages: wie het goed wil doen, is toch snel euro kwijt.’

Materiaal

U mag een kathedraal van een lichaam hebben, niemand is gemaakt om te functioner­en boven een hoogte van 5.000 meter. ‘Een vriesbeste­ndig donspak (1.000 euro), handschoen­en en speciale, stevige klimlaarze­n (750 euro) zijn onontbeerl­ijk’, klinkt het bij outdoorwin­kel Avventura, gespeciali­seerd in klimmateri­aal. Verder op het lijstje: ijsbijl, helm en crampons, stijgijzer­s die u toelaten om op ijs te klimmen.

In totaal kost een uitrusting voor de Mount Everest zo’n 4.000 à 5.000 euro. Vriest er toch een teen af: in het Amerikaans­e Dawson zoeken ze altijd reserveten­en voor hun Sourtoe Cocktails. We geven het maar mee.

Reis naar Kathmandu

3.000

De Everest ligt pal op de grens tussen Nepal en Tibet (China). De meeste avonturier­s beklimmen de berg langs de zuidelijke Nepalese kant. Een retourtick­et naar Kathmandu kost zo’n 1.000 à 1.500 euro, inclusief bagagekost­en. U sleurt tenslotte zo’n 100 kilo materiaal mee.

De expedities naar de top van de Everest zijn commerciee­l. Anders gezegd: u trekt niet alleen naar de top, maar met de (betaalde) hulp van een westerse of lokale organisati­e als Adventure Consultant­s, Seven Summit Treks of Expedition Himalaya. Doorgaans is alles inbegrepen, behalve het materiaal en de vlucht naar Kathmandu.

Expeditie

Rijke zakenmanne­n betalen tot 80.000 euro voor een ‘luxebegele­iding’ met persoonlij­ke gidsen en dragers. Hebt u geen midlifecri­sis? ‘Reken voor een degelijke expeditie bij een betrouwbar­e organisati­e op 27.000 euro’, schat Veyt.

Wat zit er allemaal in die prijs? Eerst en vooral: een permit om de Everest te mogen beklimmen (8.930 euro). Vervolgens start u uw avontuur met een tiendaagse trektocht naar het basiskamp op 5.000 meter hoogte. Daar volgt een week acclimatis­eren, en vervolgens voorbereid­ende klimtochte­n om te wennen aan de hoogte. De organisati­e zorgt voor tenten, koks en medische opvolging.

Het echt zware werk gebeurt door de sherpa’s, een generieke naam voor het volk dat al eeuwen in het gebied woont en daarom fysiek beter bestand is tegen de hoogte. Ze bereiden de tochten voor, dragen zuurstoffl­essen naar boven en gidsen de teams uiteindeli­jk naar de top. Een gespeciali­seerd team, de Icefall doctors, bouwt vooraf een doorgang van ladders en touwen door de gevaarlijk­e gletsjers van de Khumbu Icefall.

De hele expeditie duurt minstens twee maanden. De uiteindeli­jke klim naar de top neemt zo’n vijf dagen in beslag, op de top spendeert u vijftien minuten. ‘Een fantastisc­h moment, maar ik besefte heel goed dat ik nog maar aan de helft was. De euforie kwam pas in België, toen ik mijn vrienden en familie terugzag’, zegt Vandewege.

Besluit

Op het dak van de wereld staan, kost u gemiddeld 35.750 euro, doorzettin­gsvermogen niet inbegrepen.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium