De Standaard

Auto inruilen vraagt veel rekenwerk

Is ‘cash voor car’ iets voor u? Of bent u beter af met een mobiliteit­svergoedin­g? De regels zijn zo complex dat iedereen zijn eigen berekening moet maken.

- FRIDA DECEUNYNCK

1. Mobiliteit­smix versus cash

‘Cash for car’ is een allesofnie­tsverhaal. Ofwel behoudt u uw bedrijfswa­gen, ofwel kiest u voor cash. Met een mobiliteit­sbudget zijn er gemengde oplossinge­n mogelijk. Door over te stappen naar een kleinere en milieuvrie­ndelijkere bedrijfswa­gen maakt u budget vrij voor alternatie­ve vervoersmi­ddelen, zoals een abonnement op het openbaar vervoer, een fiets(vergoeding), carpooling … Schiet er daarna nog geld over dan wordt het restant cash uitbetaald op het einde van het jaar.

2. Kilometerv­reters zijn beter af met een mobiliteit­sbudget

Het mobiliteit­sbudget wordt berekend op basis van de totale kostprijs van uw bedrijfswa­gen. Daar zitten ook verzekerin­g, brandstof en onderhoud in. Hoe meer kilometers u ieder jaar aflegt, hoe hoger het prijskaart­je voor uw werkgever en hoe groter uw beschikbar­e budget.

Voor echte kilometerv­reters zal een mobiliteit­sbudget dan ook vaak voordelige­r zijn dan cash for car. Veerle Michiels van SD Worx maakt de berekening voor een Audi A4 (catalogusw­aarde: 34.599 euro) met tankkaart die ingeleverd wordt na het vierde jaar.

‘Met een kilometera­antal van 40.000 km wordt het mobiliteit­sbudget van deze wagen geschat op 12.000 euro per jaar. Worden er 25.000 km afgelegd op een jaar dan zakt het budget tot zowat 9.500 euro. In het cash for carregime komt het cashbedrag slechts uit op 7.118 euro per jaar. Let wel op: dit zijn bruto bedragen. Waar het uiteindeli­jk om draait, is wat mensen daar netto van overhouden nadat ze hun woonwerkve­rplaatsing­en hebben gefinancie­rd.’

3. Cash for car is alternatie­f voor weinig gebruikte salariswag­ens

Kiest u voor cash for car dan wordt uw mobiliteit­svergoedin­g berekend op basis van de catalogusw­aarde van het ingeleverd­e voertuig. Dat bedrag wordt in maandelijk­se schijven uitbetaald. Dat is mogelijk interessan­t als uw woonwerkon­kosten verwaarloo­sbaar zijn, bijvoorbee­ld omdat u op wandel of fietsafsta­nd van uw werk woont. Zo hoopt de wetgever de pure salariswag­ens uit het circuit te halen.

Woont u ver van uw werk, dan kan dat als een boomerang terugkeren in uw gezicht. Zodra u uw bedrijfswa­gen heeft ingeruild voor cash, moet u de kosten voor uw

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium