De Standaard

Betaal ik belasting op kosten van mijn huurder?

-

gendom van het appartemen­t van uw moeder, dan heeft u alleen recht op de belastingv­erminderin­g op het basisbedra­g van 1.520 euro per persoon. De bijkomende verhoging van 760 euro wordt dan niet toegekend. ‘Dat scheelt u op gezinsnive­au maximaal 608 euro per jaar aan belastingv­oordeel.’

Om uw maximale woonbonus veilig te stellen, is het nodig dat u de naakte eigendom van het appartemen­t van uw moeder pas verwerft in het kalenderja­ar dat volgt op het jaar waarin u uw eigen lening heeft afgesloten. (fdc) Mijn huurder betaalt de huishuur en de bijdrage voor de syndicus in één bedrag en niet in twee aparte verrichtin­gen. Moet ik dan belasting betalen op het volledige bedrag? M.M.

Neen, uw vrees is ongegrond. Op het bedrag van de kosten moet u geen belasting betalen. Alleen het huurinkome­n is belastbaar.

Hoe dat huurinkome­n concreet wordt bepaald, hangt ervan af wie uw huurder is. Katelijne D’Hau wers, directeur van de Verenigde Eigenaars, legt uit welke mogelijkhe­den er zijn:

1. Uw huurder is een particulie­r die de betaalde huur niet als beroepskos­ten inbrengt. In dat geval wordt u belast op basis van het kadastraal inkomen (KI) van het appartemen­t. Concreet moet u het nietgeïnde­xeerde KI aangeven op uw belastinga­angifte (Vak III, A. 1). Dit is de meest gunstige van beide opties.

2. Uw huurder is een bedrijf of een zelfstandi­ge die de betaalde huur wél inbrengt als beroepskos­ten. Is dat het geval, dan wordt u belast op de werkelijke huurinkoms­ten. Op uw belastinga­angifte moet u dan zowel het KI van het appartemen­t als de werkelijke brutohuur invullen (Vak III. A. 5). Wanneer in het huurbedrag ook de kosten voor de syndicus inbegrepen zijn, mag u het bedrag van de kosten aftrekken van het aan te geven bedrag. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium